Truss povukla rezanje poreza za najbogatije, funta odmah skočila

Autor: Mladen Miletić , 03. listopad 2022. u 22:00
Bila je to naša zajednička odluka, premijerka je nije sama donijela, uvjeravao je javnost ministar financija Kwasi Kwarteng/DYLAN MARTINEZ, DADO RUVIĆ

Proračunski plan britanske vlase izazvao je prije desetak dana potres na tržištima i potopio funtu. Ministar Kwarteng izvijestio je da ga mijenjaju.

Ministar financija Velike Britanije Kwasi Kwarteng objavio je jučer da vlada odustaje od rezanja poreza za najbogatije i poručio da time pokazuje da razumije i sluša građane. Kwarteng je također poručio da ne misli podnijeti ostavku, prenose agencije.

“Nećemo ukidati poreznu stopu od 45 posto. Shvatili smo, poslušali smo”, objavio je Kwarteng u izjavi na Twitteru, a prenosi Reuters.

Program od 65 milijardi
Odluka je donesena nakon što je nekoliko viđenijih torijevaca kritiziralo plan, a povlačenje ideje o rezanju poreza za najbogatije Reuters je nazvao ponižavajućim trenutkom za premijerku Liz Truss.

Plan za ukidanje stope od 45 penija, koju plaćaju svi sa zaradama višim od 150.000 funti godišnje, bio je najavljen kao dio paketa smanjenja poreza. Financijski plan koji je vlada Liz Truss donijela prije desetak dana izazvao je potres na financijskim tržištima i potopio funtu.

“To će nam omogućiti da se usredotočimo na provedbu glavnih elemenata našeg plana rasta. Ponajprije na ograničenje cijena energije”, rekao je ministar, kako prenosi agencija AFP.

Upitan je li promjenu odluke premijerka donijela na svoju ruku, bez konzultacija, Kwarteng je dodao: “Ne, razgovarali smo o tome zajedno. Rekao sam da je to ono što namjeravam učiniti i zajedno smo odlučili, složili smo se da nećemo nastaviti s ukidanje stope. Razmišljam li o ostavci? Nikako”, poručio je ministar financija Velike Britanije.

45

milijardi funta nefinanciranih smanjenja poreza sadržavao je Kwartengov mini-proračun

Liz Truss, koja je početkom rujna postala premijerka i njezin ministar financija Kwasi Kwarteng objavili su 23. rujna veliki plan pomoći u sektoru energije za kućanstva, a uz to su objavili velika smanjenja poreza.

Najavili su i smanjenja drugih poreza, no posebno je bila napadnuta njihova odluka o rezanju poreza najbogatijima zbog čega su ih kritizirali da favoriziraju bogate u vrijeme rasta troškova u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Engleska banka intervenirala je hitno prošli tjedan programom od 65 milijardi funta kako bi stabilizirala tečaj koji je prijetio propašću mirovinskih fondova.

Politički urednik BBC-ja Chris Mason rekao je da je zaokret kancelarku i premijera ostavio pred javnošću “ponižene, ranjene i oslabljene”. Laburisti su pozvali vladu da “preokrene svoju cjelokupnu ekonomsku, diskreditiranu strategiju curenja prema dolje”.

Kancelarka u sjeni Rachel Reeves rekla je da je preokret došao “prekasno za obitelji koje će godinama plaćati veće hipoteke i veće cijene”. Čelnik Lib Dema sir Ed Davey pozvao je kancelarku da podnese ostavku, rekavši da više nema “nikakvu vjerodostojnost” i da cijeli mini-proračun treba revidirati.

Truss (47), bivša ministrica vanjskih poslova koja je preuzela dužnost 6. rujna pobijedivši na unutarstranačkim izborima svoje Konzervativne stranke, priznala je u nedjelju da je trebala “bolje pripremiti” teren za gospodarski plan.

Plan za ukidanje stope od 45 penija bio je najavljen kao dio paketa smanjenja poreza/Dado Ruvic

Podrška industrijalaca
Njenu novu odluku sad je pozdravila i Konfederacija britanske industrije. Glavni direktor Tony Danker rekao je da je obećanje postalo “odvraćanje” od drugih gospodarskih reformi, za koje je rekao da će “stvarno utjecati na rast”. Na objavu vijesti skočila je funta koja je porasla za više od centa u odnosu na dolar – na 1,1263 dolara, prije nego što se vratila.

Valuta je prošli tjedan dotaknula rekordno nisku razinu nakon što je Kwartengov mini-proračun – koji je sadržavao oko 45 milijardi funti nefinanciranih smanjenja poreza – izazvao previranja na tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close