Trump ove godine isplaćuje farmerima rekordne poticaje

Autor: Tomislav Pili , 03. rujan 2020. u 22:00
Anketa provedena sredinom kolovza pokazala je da bi 82 posto farmera glasovalo za Trumpa/REUTERS

Najveći dio tog novca doći će iz posebnog programa pomoći u slučaju nepogoda, uključujući i poticaje u sklopu programa za olakšavanje utjecaja pandemije.

Američki farmeri ove će godine dobiti rekordnih 37 milijardi dolara poticaja, pa dio tamošnje javnosti optužuje predsjednika Donalda Trumpa da uoči izbora u studenom proračunskim novcem kupuje glasove ruralne Amerike.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a objavilo je predviđanje da će izravna plaćanja farmerima ove godine dosegnuti 37,2 milijarde dolara. Najveći dio tog novca doći će iz posebnog programa pomoći u slučaju nepogoda, uključujući i poticaje u sklopu programa za olakšavanje utjecaja pandemije.

Pat Westhoff, direktorica instituta za hranu i istraživanje poljoprivrednih politika na sveučilištu Missouri ističe za Financial Times kako izgleda da će Amerika ove godine zabilježiti najveću razinu poljoprivrednih poticaja u povijesti.

Dodatni poticaji povećat će ukupni ovogodišnji prihod američkih farmera na 102,7 milijardi dolara, što je 23 posto više nego lani. To je ujedno i najviša razina prihoda od 2013. i završetka razdoblja rasta cijena žitarica.

Poticaji će ove godine činiti 36 posto prihoda američkih poljoprivrednika. Sredinom kolovoza provedena anketa među 1500 farmera pokazala je da bi 82 posto glasovalo za Trumpa u tom trenutku.

Komentirajte prvi

New Report

Close