Trump optužuje demokrate za pokušaj krađe izbora, oglasio se i Biden

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. studeni 2020. u 08:03
FOTO: REUTERS/Go Nakamura

 Američki predsjednik Donald Trump optužio je na Twitteru svoje protivnike da pokušavaju “ukrasti izbore” iako za to nije ponudio nikakav dokaz. 

“Velika pobjeda, ali pokušavaju nam ukrasti izbore. To im nikada nećemo dopustiti. Glasati se ne može nakon što su birališta zatvorena”, napisao je Trump nakon nekoliko sati šutnje na društvenim mrežama.

Twitter je odmah označio njegovu poruku kao potencijalnu obmanu.

Oglasio se u međuvremenu i demokratski predsjednički kandidat Joe Biden koji je i dalje optimističan u pogledu ishoda američkih predsjedničkih izbora iako mu u ovom trenutku rezultati ne idu u prilog.

Biden se nakratko obratio svojim pristašama ispred kuće u Willmingtonu i ustvrdio da je na putu pobjede. “Zadržite vjeru, dobit ćemo ovo”, uzviknuo im je.

U ovom trenutku po projekcijama i rezultatima, Biden ima 238, a aktualni predsjednik 217 elektora, a ostalo je još sedam država čiji se rezultati očekuju – Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada. U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

Biden najviše nade polaže da će u tri države tzv. “plavog zida”, Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju, koje je Trump osvojio 2016., doći do obrata kako se počnu prebrojavati dopisni glasovi, iako bi to moglo trajati danima.

U Wisconsinu Biden ima 47,4 posto glasova na 84 posto prebrojanih listića, u Michiganu je na 44,6 (64 posto prebrojanih), a u Pennsylvaniji na 42,2 (64 posto). U svima je trend da smanjuje razliku kako pristižu novi glasovi.

Wall Street porastao uoči rezultata izbora u SAD-u

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju jasnim rezultatima predsjedničkih izbora u SAD-u, a potom brzom donošenju novog paketa mjera za poticanje gospodarstva. Dow Jones skočio je 554 boda ili 2,06 posto, na 27.480 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,78 posto, na 3.369 bodova, a Nasdaq indeks 1,85 posto, na 11.160 bodova. Nakon što su prošloga tjedna potonuli više od 5,5 posto, što je bio njihov najveći tjedni gubitak od ožujka, burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi jučer su snažno porasli drugi dan zaredom. Pritom su u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica porasle, a najviše u financijskom i industrijskom, više od 2 posto. Ulagači se nadaju jasnim rezultatima predsjedničkih izbora. U nacionalnim anketama demokratski izazivač Joe Biden ima prednost pred republikanskom predsjednikom Donaldom Trumpom, no u ključnim državama vodi se neizvjesna utrka. I dok je donedavno tržište priželjkivalo Trumpovu pobjedu, s obzirom na porezne olakšice koje je proveo za svog mandata i zbog 55-postotnog rasta S&P 500 indeksa od kada je postao predsjednik, u posljednje vrijeme tržište 'igra' na Bidenovu pobjedu. Vjeruje se, naime, da bi njegova vlada brže s Kongresom dogovorila novi paket fiskalnih mjera za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize, i to u većem iznosu nego što je predlagao Trump. Vjeruje se, također, da bi Biden povećao potrošnju na infrastrukturu. 'Reakcija tržišta pokazuje da se ulagači nadaju brzim i jasnim izbornim rezultatima. Ako iz nekog razloga nećemo imati jasnu sliku, ako gubitnik ne prihvati poraz i ako će se na kraju morati ići na sudove, u idućem razdoblju čeka nas nestabilnost na tržištu”, kaže Randy Frederick, potpredsjednik u tvrtki Charles Schwab. I dok neki analitičari rast cijena dionica u posljednja dva dana pripisuju nadi ulagača u Bidenovu pobjedu, neki smatraju da je taj rast samo posljedica korekcije nakon što su prošloga tjedna burzovni indeksi potonuli više od 5,5 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,33 posto, na 5.786 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,55 posto, na 12.088 bodova, a pariški CAC 2,44 posto, na 4.805 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close