‘Trovač Amerike’ juri u stečaj da se zaštiti od tužbi

Autor: Tomislav Pili , 05. rujan 2019. u 14:02
Lijek protiv bolova Purdue Pharme našao se u središtu opioidne krize, Foto: Reuters

Proizvođač OxyContina namjerava zatražiti zaštitu od vjerovnika.

Farmaceutska kompanija Purdue Pharma čiji je lijek protiv bolova OxyContin u središtu opioidne krize u Americi sprema se za manevar koji bi je trebao zaštititi od milijunskih tužbi. Kako ekskluzivno doznaje Reuters, kompanija do kraja mjeseca namjerava zatražiti stečajnu zaštitu od vjerovnika ako ne postigne nagodbu s lokalnim zajednicama koje su podnijele tužbe zbog katastrofalnih posljedica zloupotrebe lijekova.

Stabilna bilanca

Valja naglasiti kako stečaj nije financijski uvjetovan jer kompanija ima stabilnu bilancu i nisko je zadužena. Kako sada stvari stoje, nagodbu neće biti lako postići. Naime, sud zahtijjeva da u nagodbi sudjeluje najmanje 35 državnih tužitelja. No, dio tužitelja, primjerice iz država New York i Massachusetts, od prošloga se tjedna snažno opire nagodbi nakon što su povjerljivi razgovori s Purdueom osvanuli u novinama. Štoviše, tužitelj države Connecticut izjavio je kako bi kompaniju trebalo “razlomiti i ugasiti” te prodati u dijelovima.

 

500milijuna

dolara gotovine kompanija drži na računu

Podsjetimo, Purdue se suočio s preko 2000 tužbi američkih gradova, okruga i saveznih država koje tvrde da je kompanija poticala prodaju lijekova protiv bolova svjesno prešućujući ili umanjujući mogućnost izazivanja ovisnosti. Reuters je u ožujku izvijestio kako kompanija te njezini većinski vlasnici, obitelj Sackler, razmatra proglašavanje stečaja kako bi se zaštitili od tužbi i pokušali postići nagodbu umjesto vrlo dugog parničenja.

Konstruktivno rješenje

Jedan od razloga zašto bi Purdue morao otići u stečaj do kraja rujna jest parnica zakazana za 21. listopada. Prema tvrdnjama upućenih izvora, kompanija bi voljela izbjeći tu parnicu jer potencijalna odšteta prelazi iznos od 500 milijuna dolara gotovine, koliko kompanija ima na računu. Ako ta parnica bude odgođena ili u međuvremenu dođe do nagodbe, kompanija bi odustala od proglašavanja stečaja.

U odgovoru na Reutersov upit Purdue Pharma je odgovorio kako je jasno dao do znanja kako ga zanima “konstruktivno globalno rješenje” umjesto “godina beskorisnog parničenja”. “Purdue aktivno surađuje s državnim odvjetnicima i ostalim tužiteljima na rješenjima koja imaju potencijal spasiti desetke tisuća života i donijeti milijarde dolara zajednicama zahvaćenima opioidnom krizom”, stoji u odgovoru kompanije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ovi kao da su iz hrvatske

New Report

Close