Trošarine i porezi smanjili potrošnju piva

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2017. u 21:59
Stručnjaci tvrde da oporavak pivarstva može donijeti osnivanju malih pivovara /Marko Prpić/PIXSELL

Pivarska industrija Srbije je od 2008. do 2014. doživjela pad tržišta od 14,6 posto.

Pivarska industrija Srbije je od 2008. do 2014. doživjela značajan pad tržišta i to čak od 14,59 posto, piše Politika. Sektor ostvaruje 3,3 posto proračunskih prihoda Srbije pa je njegov oporavak u posljednje dvije godine značajan.  

Rebeka Božović, izvršna menadžerica Udruženja pivara Srbije, rekla je da je u kriznom razdoblju u Srbiji 12,5 posto pala potrošnja piva, a da je zaposlenost u sektoru smanjena čak za 4285 radnih mjesta. "Ipak u 2015. godini pivarstvo oživljava i posljednje dvije godine pokazuje značajan porast proizvodnje. Po potrošnji piva mi smo pri dnu europske ljestvice na čijem su vrhu Česi i Nijemci", rekla je Rebeka Božović, dodajući da je Srbija po izvozu piva u Europsku uniju na drugom mjestu.

"Kod nas pada potrošnja piva i izgleda da građani za njega imaju najmanje novca. Pivo se manje pije jer je skupo zbog trošarina i poreza, smanjenja kupovne moći i smanjena baze potrošača jer se smanjuje njihov broj", objasnila je Božović. Matej Oser, koji se bavi distribucijom u Pivovarni Laško, kaže da Slovenci piju nešto umjerenije i da uživaju u raznovrsnosti piva i njegovoj zanatskoj proizvodnji. Stručnjaci tvrde da oporavak srpskog pivarstva može donijeti osnivanju malih pivovara i proizvodnja sirovina, hmelja i ječma, za koje Srbija ima vrlo dobre uvjete. 

Komentirajte prvi

New Report

Close