Triput manji Xerox kupio bi proizvođača računala HP

Autor: Tomislav Pili , 06. studeni 2019. u 22:00
Foto: Getty Images

Ponuda u dionicama i gotovini ide uz solidnu premiju.

Dva nekadašnja asa informatičke industrije – Xerox i HP – mogli bi se naći pod istim krovom. Kako je objavio Wall Street Journal (WSJ), Xerox razmišlja o kupnji najvećeg svjetskog proizvođača osobnih računala i pisača.

Život od iznajmljivanja

Podsjetimo, današnji HP nastao je 2015. razdvajanjem nekadašnjeg Hewlett Packarda čime je u jednu kompaniju izdvojena proizvodnja računala, a u drugu – Hewlett Packard Enterprise – prodaja servera i opreme za čuvanje podataka prvenstveno korporativnim klijentima. Xerox je nekadašnji div u proizvodnji pisača i fotokopirnih strojeva, a danas živi od iznajmljivanja i održavanja te opreme korporativnim klijentima. Taj posao čini glavninu od 10 milijardi dolara godišnjih prihoda.

Iako je u posljednjoj fiskalnoj godini završenoj u listopadu prošle godine ostvario prihode od 58 milijardi dolara, HP na burzi vrijedi 27 milijardi dolara. Prema tvrdnjama upućenih izvora WSJ-a, uprava Xeroxa razmatra ponudu u dionicama i gotovini. Međutim, s obzirom da je HP tri puta veći od Xeroxa, ponuda će morati uključivati solidnu premiju u odnosu na tržišnu vrijednost. Problema s gotovinom Xerox ne bi trebao imati. Naime, u utorak je objavio kako očekuje 2,3 milijarde dolara od prodaje udjela u zajedničkoj kompaniji s japanskim Fujifilmom. Time je završena 57 godina duga suradnja tih dviju kompanija.

 

27 milijardi

dolara tržišna je vrijednost HP-a, uz prihode od 58 milijardi dolara

Ima se novca

K tome, povučena je i tužba japanske kompanije protiv Xeroxa čime je kompaniji oslobođena rezervacija od milijardu dolara. Izvori dodaju da je Xerox dobio i ponude velikih banaka da ga financijski prate u preuzimanju HP-a. Analitičari ističu kako bi ovo spajanje ujedinilo dvije kompanije koje pokušavaju redefinirati svoje poslovanje u doba kada je sve manje potrebe za ispisom dokumenata. Xeroxuova dionica ove je godine skočila 84 posto nakon što je kompanija pokrenula program štednje. HP je početkom listopada najavio da će nova uprava pod vodstvom Enrique Loresa provesti plan restrukturiranja koji će smanjiti broj zaposlenih za 9000 ljudi, odnosno 16 posto radne snage dobit će otkaz.

Smanjenje radne snage pratit će i program štednje koji bi troškove trebao sniziti za milijardu dolara. Plan kompanije je i da poslovanju s pisačima udahne novi život. Naime, prodaja pisača je profitabilna samo ako kupci tonere s bojom kupuju isključivo od HP-a. Novi prodajni model pokušat će stoga “zaključati” kupce ponudom nižih cijena tonera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close