Među prvima u Europi: Trgovine od 1. siječnja bez plastičnih vrećica

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2019. u 07:59
Mercator S, u čijem su sastavu Mercator, Roda i Idea, standardne plastične vrećice već je zamijenio tankim biorazgradivim/Tomislav Miletić/PIXSELL

I u Univer-Exportu se pripremaju da 1. siječnja izađu sa svojom ponudom, a u prodaji već imaju ekološki prihvatljive alternative, biorazgradive vrećice za višekratnu uporabu i platnene cekere.

Trgovački lanci u glavnom gradu Srbije spremni su početi s primjenom odluke Skupštine grada kojom se zabranjuje korištenje plastičnih vrećica u trgovinama od 1. siječnja sljedeće godine zbog zaštite okoliša.

Beograd se među prvima u Europi odlučio na taj korak, a u Vojvodini do kraja 2020. planiraju uvođenje sličnih mjera.

Doživotno jamstvo za torbu
Od kada je, prije dvije godine, krenula kampanja za smanjenje potrošnje plastičnih vrećica i kada su ih trgovci počeli naplaćivati, građani su negodovali zbog dodatnih troškova, ali su se brzo snašli, pišu Večernje novosti. Mnogi su počeli sa sobom nositi veće torbe, što će, vjerovatno, postati raširena praksa većine kupaca od 2020. godine.

Kompanija DM, među prvima u Srbiji povukla je 14. listopada plastične vrećice iz prodaje u svim trgovinama. Kupci u njihovim drogerijama mogu dobiti papirnatu vrećicu od 15 dinara (oko 1 kuna), malu trajnu torbu izrađenu od reciklirane plastike za 99 i veliku za 129 dinara. Pamučna trajna torba je 199 dinara, ali potrošači dobivaju doživotno jamstvo, što znači da je mogu zamijeniti kada se ošteti.

 

2 mlrd.

plastičnih vrećica korišteno je godišnje u Beogradu

"Današnji kupci svjesniji su potrebe za izbacivanjem plastičnih vrećica iz prodaje nego što je to bio slučaj ranije i motivirani su da promijene svoje navike", kaže Predrag Petrović, član Uprave DM-a za Srbiju i Sjevernu Makedoniju. U trgovinama kompanije Delhaize-Maxi, Tempo i Shop&Go, u Beogradu i diljem Srbije potrošačima će od 1. siječnja biti na raspolaganju pletene torbe, papirnate i biorazgradive vrećice za višekratnu uporabu.

Smanjili korištenje 80%
Mercator S, u čijem su sastavu Mercator, Roda i Idea, standardne plastične vrećice već je zamijenio tankim biorazgradivim vrećicama. "Od sljedeće godine kupcima u glavnom gradu ponudit ćemo ekološki bolja rješenja, platnene cekere i kvalitetnije biorazgradive vrećice za višekratnu uporabu", kaže Marko Vlahović, koordinator za komunikacije Mercatora S.

I u Univer-Exportu se pripremaju da 1. siječnja izađu sa svojom ponudom, a u prodaji već imaju ekološki prihvatljive alternative, biorazgradive vrećice za višekratnu uporabu i platnene cekere. Godišnja potrošnja plastičnih vrećica u Srbiji iznosila je oko dvije milijarde komada, dok prije dvije godine nije počela kampanja za smanjenje njihovog korištenja, kao i naplata. Korištenje je sada smanjeno za 60 do 80 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close