Toplinski val uzrokovao je veću stopu smrtnosti u Italiji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. kolovoz 2023. u 21:13
FOTO: REUTERS/Remo Casilli

Primijećeno je da su rekordne temperature od preko 40 stupnjeva Celzijevih uzrokovale više smrtnih slučajeva od očekivanog u populaciji od 75 godina i više.

Središnje i južne regije u Italiji zabilježile su nakon toplinskog vala u srpnju sedam posto više smrtnih slučajeva nego što je to bilo ranijih godina, pokazuju u ponedjeljak podaci ministarstva zdravstva, dok su se vatrogasci  borili s požarima na Sardiniji, a tuča i poplave pogodile sjeveroistok zemlje.

Italiju je, kao i ostatak južne Europe, pogodio toplinski val prošlog mjeseca s visokim temperaturama koje su dovele do povećanog rizika od požara i smrti.

U zadnjem mjesečnom izvješću talijansko ministarstvo zdravstva istaknulo je učinke ekstremnih temperatura na stopu smrtnosti u zemlji u srpnju u usporedbi s prosječnom stopom zabilježenom u istom razdoblju od 2015. do 2019. godine.

Primijećeno je da su rekordne temperature od preko 40 stupnjeva Celzijevih uzrokovale više smrtnih slučajeva od očekivanog u populaciji od 75 godina i više.

Povećana stopa smrtnosti bila je posebno očita u južnim gradovima kao što su Bari, Catania i Reggio Calabria.

S druge strane stopa smrtnosti u gradovima na sjeveru zemlje, koji je bio manje izložen toplinskom valu, bila je 14 posto niža od dosadašnjeg trenda.

Vrućina je popustila, no u nedjelju su vatrogasci evakuirali više od 600 ljudi s istočne obale otoka Sardinije.

Nakon 60 intervencija prethodne noći, nastavljeno je gašenje požara u pokrajinama Nuoro i Cagliari, rekli su u ponedjeljak vatrogasci.

U sjeveroistočnoj regiji Friuli Veneziji Giuliji slike pokazuju ulice prekrivene tučom nakon snažne oluje u nedjelju.

Vatrogasci su pomogli ljudima da se sklone od poplava.

Regija graniči sa Slovenijom, koja je također pogođena poplavama.

Komentirajte prvi

New Report

Close