“Tope” se troškovi uvoza hrane

Autor: Poslovni dnevnik , 08. studeni 2018. u 21:59
Foto: Getty Images

U ovoj godini vrijednost uvoza u svijetu bit će 1467 milijardi USD.

Pad cijena poljoprivrednih proizvoda na međunarodnim tržištima trebao bi smanjiti troškove uvoza za najsiromašnije zemlje svijeta iako zabrinjava jačanje američkog dolara, upozorila je agencija UN-a za poljoprivredu, snizivši blago procjenu vrijednosti globalnog uvoza hrane u 2018.

Vrijednost globalnog uvoza hrane vjerojatno će dosegnuti 1467 milijardi dolara, što je tri posto više u odnosu na 2017., procjenjuju u FAO-u u najnovijim prognozama. U srpnju vrijednost uvoza procijenjena je na 1470 milijardi dolara.

U FAO-u pritom objašnjavaju da bi troškovi uvoza trebali pasti zahvaljujući nižim cijenama kave, čaja, kakaa i šećera ali se očekuje da će utjecaj tog sniženja neutralizirati viši troškovi transporta.

Za najslabije razvijene i zemlje s niskim prihodima protuteža osjetno jeftinijem šećeru trebali bi biti viši troškovi uvoza povrća i žitarica, napominju.

U narednim godinama rast cijena trebali bi kočiti solidni izgledi proizvodnje i obilne zalihe, iako u FAO-u upozoravaju na sve izrazitiju neizvjesnost koju stvaraju nepredvidive vremenske prilike, trgovinska politika i promjene valutnih tečajeva. U listopadu su cijene hrane blago pale na međunarodnim tržištima, budući da su niže cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i biljnih ulja nadjačale poskupljenje šećera, pokazuje redovno mjesečno izvješće FAO-a, objavljeno krajem prošlog tjedna. FAO-v indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je listopadu 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, spustivši se na prosječnih 163,5 bodova. U odnosu na prošlogodišnji listopad njegova je vrijednost niža za 7,4 posto.

Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 4,8 posto u odnosu na rujan, odražavajući obilnu izvoznu ponudu svih vodećih proizvoda, koja je za 2% spustila i cijene mesa.pd

Komentirajte prvi

New Report

Close