Tönnies dolazi u Srbiju, a cijene mesa u EU padaju

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2016. u 11:50
Može li njemačka kompanija uništiti domaću proizvodnju svinja u Srbiji?/FOTOLIA

U Njemačkoj je prošlog tjedna cijena svinjskih polovica pala za sedam centi, a cijelo je tržište kliznulo naniže.

Nakon FAP-a, bivšeg srpskog diva autoindustrije, oko čijeg se spašavanja angažirao sam vrh države, premijer Vučić i predsjednik Nikolić, ali od svega nije bilo ništa i tvornica će završiti u stečaju, moguće je da će Vučić, pred parlamentarne izbore koji su najavljeni za 24. travnja, doživjeti još jedan gospodarski poraz.

 

4milijuna

tovljenika želi godišnje proizvoditi Tönnies u Srbiji

Naime, britanski poslovni list The Weekly Tribune objavio je tekst o razgovorima Clemensa Tönniesa, prvog čovjeka njemačke kompanije Tönnies, s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, u kojem se navodi da se o investicijima te kompanije u Srbiji razgovara u trenutku kada značajno padaju cijene mesa u Njemačkoj i drugim europskim zemljama. Tako se u uvodnom dijelu teksta navodi da je u tjednu u kojoj je Njemačka snizila cijene proizvođačima za sedam centi, jedan od najvećih njemačkih prerađivača najavio planove za investicije u proizvodnju u Srbiji, s ciljem da dosegne uzgoj četiri milijuna svinja godišnje, prenosi portal Agrosmart.

Ugovorena proizvodnja
"Nadajmo se da Tönniesovo poslovanje ulijeva poverenje da će potražnja za izvozom svinja proizvedenih u Europi značajno porasti, a ne da će samo preseliti dio poslovanja u zemlju u kojoj su niži troškovi proizvodnje", piše u tekstu. The Weekly Tribune je naveo da je poznato kako je deset farmi u fazi planiranja i da bi se još toliko moglo izgraditi, a pretpostavka je da će lokalni proizvođači takođe biti uključeni, što vjerovatno znači da će ove nove jedinice uzgajati svinje koji će biti plasirane u ugovorenu proizvodnju.

 

98zemalja

uvozi svinjsko meso od Tönniesa

List je naveo kako je u Njemačkoj prošlog tjedna cijena svinjskih polovica pala za sedam centi, te da je cijelo tržište krenulo naniže. Utješno je, dodaje se, što je belgijska cijena pala samo 2,6 eurocenti, što govori o tome da stanje u Njemačkoj neće dugo trajati. Objašnjava se i to da je Clemens Tönnies rekao da ne namjerava izbaciti srpske farmere iz posla i da želi ohrabriti industriju svinja i izvoz. "Tönnies ne dolazi smanjiti domaću proizvodnju već je pripremiti za izvoz. Mi izvozimo u 98 zemalja diljem svijeta i imamo 16 izvoznih predstavništava, koja će biti u poziciji da izvoze srpsko meso", rekao je vlasnik jedne od najvećih europskih mesnih industrija.

Britanski list navodi kako je potrbno 135.000 krmača da se proizvede četiri milijuna tovljenika godišnje, što bi značajno povećalo europski stočni fond.  "Postoji, također, i pitanje tri milijuna svinja koje Srbija trenutno proizvodi, iako podaci iz 2014. godine pokazuju da je više od polovine svinja došlo s farmi koje daju manje od tisuću tovljenika", navodi se u tekstu The Weekly Tribunea.  

Pobuna srpskih ratara
S druge strane, srpski farmeri, posebno u Banatu, uznemireni su zbog najave dolaska njemačkog proizvođača mesa Tönniesa, te se protive izdavanju pod zakup i prodaji državne zemlje strancima. Izračunali su da će njemačkom proizvođaču za najavljenu proizvodnju trebati 15.000 hektara zemlje. Smatraju da domaći ratari mogu podići farme i toviti svinje, a od Tönniesa bi radije očekivali ugovore o kooperaciji i podizanje klaonica u Srbiji. Kako će završiti cijela priča, teško je predvidjeti, posebno u predizborno vrijeme. Vjerojatno je da će Vučić, kao izvjestan pobjednik još jednih izbora, spornu odluku o suradnji s Tönniesom mudro odgoditi za vrijeme poslije izbora. 

Konkurentna proizvodnja

Matijević zadovoljan dolaskom Nijemaca
Petar Matijević, jedan od najvećih srpskih proizvođača svinjetine, koji na farmama ima oko 100 tisuća tovljenika, smatra da će Tönnies pozitivno utjecati na srpsko svinjogojstvo i cjelokupno gospodarstvo "budući da će taj iskusan i kvalitetan proizvođač donijeti i dobru genetiku". "Treba osigurati da proizvodnja svinja u Srbiji bude konkurentna, kakva sada nije. Nije izvoz u Rusiju stao zato što tom tržištu ne treba svinja, već što su naše skupe", kaže Matijević.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Argumentacija opravdanosti ovog poslovnog projekta bi mogla glasitii i ovako: POADITE ČVARKE DA BI VAM NARASLI PAJCEKI.

New Report

Close