U jednom danu uvećao vrijednost koliko na burzi stoji cijeli Fiat Chrysler

Autor: Tomislav Pili , 06. veljača 2020. u 14:05
Elon Musk, izvršni direktor kompanije koja je sada druga najvrednija u automobilskoj branši, nakon Toyote/REUTERS

U utorak je cijena skočila dodatnih 14 posto na 887,06 dolara čime se tržišna kapitalizacija povećala za 20 milijardi dolara.

Nezaustavljiv – tako bi se mogao ocijeniti uspon dionice Tesla Motorsa koja je samo u 30-ak dana ove godine skočila na burzi za nevjerojatnih 114 posto.

Štoviše, rapidan rast vrijednosti kompanije koja je sada sa 159,9 milijardi dolara kapitalizacije druga najvrednija u automobilskoj branši – nakon japanske Toyote – nije uspio zaustaviti ni izlazak saudijskog državnog investicijskog fonda iz dioničarske strukture. 

Rekordni volumen
Cijena dionice tog američkog proizvođača električnih automobila zaustavila se u utorak na rekordnih 887,06 dolara povećavši se za više od 13 posto.  Valja naglasiti kako je finale trgovanja na Wall Streetu donijelo pad cijene koja je u jednom trenutku dosegnula čak 967 dolara. U samo jednom danu tržišna kapitalizacija Tesle povećala se za 20 milijardi dolara što je ugrubo burzovna vrijednost jednog cijelog Fiat Chryslera.

 

37 posto

povećana je cijena u samo dva posljednja dana

U utorak je zabilježen i uvjerljivo najveći volumen trgovanja od kada je Teslina dionica na burzi. Vlasnika je promijenilo 59,5 milijuna dionica, 20 milijuna više nego u ponedjeljak kada je cijena jurnula 20 posto. Poskupljenje Tesline dionice nije uspjela spriječiti ni obavijest saudijskog investicijskog fonda PIF "teškog" 320 milijardi dolara da je prodao sav preostali udjel u kompaniji. Prema podacima iz obavijesti financijskom regulatoru, PIF je krajem prosinca držao udjel vrijedan svega 16,4 milijuna dolara.

Podsjetimo, PIF je postao dioničar Tesle 2018. godine kada je u prosincu te godine objavio udjel od 8,3 milijuna dionica vrijednih 2,8 milijardi dolara. Krajem rujna prošle godine vrijednost udjela pala je na 2 milijarde dolara, nakon čega su Saudijci počeli smanjivati broj dionica koje drže. Da je ostao pri početnom broju dionica, PIF-ov udjel sada bi vrijedio 7,7 milijardi dolara.

Ovogodišnji uspon Tesline dionice na burzi ubrzao je prošloga tjedna kada je kompanija objavila da je profitabilna, zabilježivši dobit od 105 milijuna dolara. Bill Selesky, analitičar Argus Researcha, tumači za Financial Times da "ludi" uspon cijene odražava pozitivna očekivanja što se tiče Tesline zarade i snažne potražnje za Modelom 3, jednim od ključnih modela kompanije.

'Ukrcavanje' ulagača
S ukupnim rastom cijene od 36,4 posto samo u ponedjeljak i utorak, investitori koji su uložili u kratku prodaju Tesline dionice – odnosno očekuju pad njezine vrijednosti – ostvarili su gubitak od 5,7 milijardi dolara.

Kako pokazuje Reutersova analiza, razloge rapidnom rastu cijene ne treba tražiti u povlačenju oklada na pad cijene, već u želji investitora da se "ukrcaju" na Teslin burzovni uspon. Tu tezu dokazuje podatak da su u utorak bile najtrgovanije opcije na Teslinu dionicu koje se mogu realizirati ako cijena do petka dosegne 1000 dolara, pokazuju podaci platforme Trade Alert. Cijena tih opcija skočila je 10 puta, s 1,98 dolara u ponedjeljak na 20 dolara u utorak.

Komentirajte prvi

New Report

Close