Tesla bi mogao dobiti 1,1 milijardu eura iz EU programa za baterije

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2021. u 22:00
Njemačko ministarstvo gospodarstva čeka zeleno svjetlo za financijsku podršku/REUTERS

Početkom godine Europska komisija odobrila je 2,9 milijardi eura državne potpore 12 zemalja-članica.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla trebao bi dobiti oko 1,1 milijardu eura iz europskog programa za potporu proizvodnji baterijski ćelija, pišu njemački mediji. Njemačko ministarstvo gospodarstva čeka zeleno svjetlo za predloženu financijsku podršku, izvijestio je u nedjelju berlinski list Tagesspiegel.

Ministarstvo nije komentiralo izvješće. Početkom godine Europska komisija odobrila je 2,9 milijardi eura državne potpore 12 zemalja-članica, uključujući Hrvatsku, za proizvodnju baterija za električne automobile, a pomoć u inovacijama i razvoju trebali bi dobiti i Rimac Automobili.

Projekt “Europske baterijske inovacije” predviđa financiranje vađenja sirovina, projektiranja i proizvodnje ćelija, te recikliranja i odlaganja baterija, a predložile su ga Austrija, Belgija, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska.

Tih 12 zemalja EU-a planiraju u idućim godinama osigurati 2,9 milijardi eura za njegovo financiranje, a njihova bi potpora trebala mobilizirati dodatnih devet milijardi eura privatnih ulaganja.

Potporu bi u sklopu projekta trebala dobiti i Rimac grupa, ali i Tesla, koji u blizini Berlina želi izgraditi prvu tvornicu električnih automobila u Europi, gdje planira masovno proizvoditi i baterijske ćelije.

Proizvodnja je u gradiću Grünheide trebala početi još u srpnju, ali je odgođena zbog niza problema, podsjeća njemačka novinska agencija, dodajući da je Tesla pomaknuo rok početka proizvodnje na kraj godine.

Podsjetimo, Tesla i dalje čeka sve potrebne dozvole za gradnju svoje tvornice koje nisu izdane dok se ne razriješe prigovori dijela lokalne zajednice i ekoloških aktivista.

Osim što je zbog gradnje tvornice iskrčen dobar dio šume na gradilištu, zaštitari okoliša upozoravaju da se tvornica gradi pored vodozaštitinog područja.

Komentirajte prvi

New Report

Close