Teret vrijedan 80 milijardi dolara luta Crvenim morem, IKEA uputila upozorenje kupcima

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2023. u 10:55
FOTO: Houthi Military Media/Handout via REUTERS

Izvršni direktor Maerska Vincent Clerc rekao je da je kompanija procijenila da trenutno postoji neprihvatljiv rizik za njene zaposlene jer ne postoji način da se zna koji će brodovi biti na meti.

Pobunjenici u Jemenu, koje podržava Iran, pojačali su posljednjih dana napade na brodove na Sueskom kanalu.

Velike brodarske kompanije kao što su MSC, Maersk, Hapag-Loid i CMA CGM već su pauzirale pošiljke kontejnera kroz ovo područje zbog porasta napada.

U međuvremenu, Ikea je upozorila na kašnjenja i nestašice nekih proizvoda jer proizvođač namještaja traži alternativni put za svoje teretne brodove.

Glasnogovornik Ikea grupe je rekao: „Ono što za sada možemo reći je da će situacija u Sueskom kanalu dovesti do kašnjenja i može izazvati ograničenja dostupnosti za određene Ikea proizvode.“

Dodali su da je sigurnost radnika koji rade u lancu opskrbe prioritet, i da procjenjuje druge opcije da osigura dostupnost proizvoda. Ikea nema vlastite kontejnere već koristi vanjske operatere.

Najmanje 80 milijardi dolara vrijedan teret već je preusmjeren sa plovnog puta koji omogućava pristup egipatskom Sueskom kanalu, najbržem prolazu između Evrope i Azije, zbog vala raketnih napada.

Švedska kompanija Electrolux, najveća svjetska kompanija za proizvodnju kućanskih aparata, osnovala je radnu grupu za pronalaženje alternativnih puteva i identifikaciju prioritetnih isporuka, prenio je Reuters.

Brodski giganti Maersk, Hapag-Lloid i CMA CGM su među onima koji su ovog tjedna potvrdili da će početi da preusmjeravaju brodove koji su već u tranzitu oko rute Rta dobre nade duž juga Afrike dok se napadi nastavljaju.

Izvršni direktor Maerska Vincent Clerc rekao je da je kompanija procijenila da trenutno postoji neprihvatljiv rizik za njene zaposlene jer ne postoji način da se zna koji će brodovi biti na meti.

Maersk uvodi dodatne naknade zbog preusmjeravanja brodova oko Rta dobre nade

Danska brodarska kompanija Maersk povećat će naknade za prijevoz kontejnera iz Azije, nakon odluke da preusmjeri brodove od Sueskog kanala na duže putovanje oko Afrike.

Maersk, jedna od najvećih svjetskih brodarskih kompanija, u utorak je priopćila da će njezini brodovi izbjegavati južno Crveno more i Adenski zaljev zbog višestrukih napada u tom području, te da će ploviti alternativnom rutom oko Rta dobre nade.

Dodatne naknade uključuju naknadu za tranzitni prekid (TDS), za pokrivanje dodatnih troškova povezanih s dužim putovanjem, kao i dodatnu naknadnu za vrhunac sezone (PSS), a primjenjivat će se od 1. siječnja. Mearsk je kao razlog naveo „ozbiljan prekid rada”.

Ukupno, standardni kontejner od 20 stopa koji putuje iz Kine u Sjevernu Europu bilježi trošak dodatne naknade od 700 dolara, koja se sastoji od 200 dolara za TDS i 500 dolara za PSS, priopćio je Maersk.

Kontejneri koji putuju prema istočnoj obali Sjeverne Amerike naplaćivat će se 500 dolara svaki, što se sastoji od 200 dolara TDS-a i 300 dolara PSS-a, dodala je kompanija.

Maersk je također najavio da će i rute u drugim dijelovima njegove mreže biti pogođene prekidom prometa u Suezu, što će izazvati hitne doplate za nepredviđene slučajeve na velikom broju putovanja.

U četvrtak su njemački Hapag-Lloyd i hongkonški OOCL priopćili da će izbjegavati Crveno more, posljednji u nizu brodarskih kompanija koje su to učinile nakon što su napadi jemenske grupe Huti na plovila poremetili globalnu trgovinu. (HINA)

Komentari (3)
Pogledajte sve

We salute our brave men and women at sea….

kad dodjes na arbeit u stranu zemlju, prva stanica je ikea..

billy i sofe.. one najjeftinije su dobar buy.. zeljezne neunistive higijenske.. s podnicom, svoju sam nakon 15 godina poklonio ko novu.. ormari su se pogorsali..

70te 2000ih..

 

bas sam saznao da imam ysk fotelju.. dobra je stylie i udobna.. ko audi

New Report

Close