Telemach i T-2 preuzimaju male kabelske operatere

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2019. u 22:00
EVJ Elektroprom do sada je surađivao s Telemachom kao vanjski serviser/Borna Filić/PIXSELL

Telemach je u pregovorima o kupovini tvrtke EVJ Elektroprom, koja nudi kabelski pristup internetu, televiziji i telefoniji, dok je T-2 već postao vlasnik četiri takve tvrtke.

Telemach, najveći slovenski kabelski operater, reagirao je na seriju preuzimanja konkurenta T-2.

Dogovara kupovinu dijela tvrtke EVJ Elektroprom, koja je također pružatelj kabelskog pristupa internetu, televiziji i telefoniji. To će bila peta akvizicija malih slovenskih operatera u manje od pola godine, a prethodne četiri obavio je T-2, pišu Finance.

Ostat će samo tri operatera?
"Posao još nije sklopljen. Ali odlučio sam prodati jer je to potrebno. Na kraju će u Sloveniji biti samo dva telekomunikacijska operatera, ili tri dok je Telekom Slovenije još uvijek tu", kaže Janez Vidmar, vlasnik EVJ Elektroproma. Prodat će samo telekomunikacijski posao, a ne ostatak poslovanja – trgovinu, električne, strojne i ugostiteljske usluge te nekretnine.

 

8,4 milijuna

eura prošlogodišnji je prihod EVJ Elektroproma

Tvrtka je prošle godine ostvarila ukupni prihod od 8,4 milijuna eura, a udio telekomunikacija iznosio je oko 25%. Dobit je iznosila je 119 tisuća eura. EVJ Elektroprom do sada je surađivao s Telemachom kao vanjski serviser mreže i montirao je priključke novih Telemachovih pretplatnika. Prošle godine obnovili su i mrežu Telemacha u Zasavju. Najveći vlasnik Telemach United Groupa (oko četvrtine u vlasništvu srpskog poduzetnika Dragana Šolaka) američki fond KKR prošlog rujna prodan je fondu BC Partners.  S novim vlasnikom Telemach još nije obavio niti jedno preuzimanje, no od ovog proljeća akvizicijske aktivnosti u telekomunikacijskoj industriji prilično su živahne. 

Na krilima naknade
T-2 je na krilima odštete od Telekoma Slovenije u iznosu od 50 milijuna eura preuzeo tri kabelska operatera: Telesat iz Jesenice, KKS Kabel iz Kamnika i Inatel iz Ljubljane, kao i portorošku tvrtku Avision, koja pruža usluge bežičnog interneta. T-2, poput nekih drugih slovenskih operatora koji su se nagodili s Telekomom, tražio je naknadu za dokazanu povredu tržišnog natjecanja.

Kako kupuje Telemach?

Biraju financijski povoljna preuzimanja
"Kada je riječ o preuzimanjima u Telemachu, zajedno s vlasnicima odlučujemo o strateškim ulaganjima. Niti u kojem slučaju ne ulažemo bezglavo, već radije biramo akvizicije koje za nas financijski imaju smisla i akvizicije koje mogu podići korisničko iskustvo i portfelj usluga na određenom području na još višu razinu. I dalje ćemo pratiti razvoj na slovenskom tržištu, te ćemo kada se ukaže odgovarajuća prilika, odlučivati o ulaganjima ili akvizicijama", kažu iz Telemacha. Od 2017. godine Telemach je pokušavao kupiti tvrtku Pro Plus, koji upravlja POP TV-om i Kanalom A, ali nije dobio odobrenje Slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zbog preklapana na istim tržištima, kao i veza koje bi mogle ograničiti konkurenciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close