Tehnološki uspjeh Karnatake: Indijsko središte novih industrija

Autor: Promo , 25. veljača 2024. u 22:00
Boeing India Engineering & Technology Center (BIETC) je otvoren prošlog mjeseca/PD

Karnataka je među prvima u svijetu prepoznala važnost inovacija i tehnološkog razvoja.

Karnataka se ističe kao lider indijske tehnološke scene, i to s impresivnim investicijama i izvoznim brojevima. Poznata kao najveći izvoznik softvera i glavni proizvođač u aero-svemirskoj i obrambenoj industriji, ova savezna država na jugu Indije također je među vodećima u proizvodnji kave, elektronike, strojeva, kao i u preradi hrane te tekstilnoj i automobilskoj industriji.

Karnataka je među prvima prepoznala važnost inovacija i tehnološkog razvoja, ne samo u Indiji, već i u cijelom svijetu. Zato se Bengaluru, glavni grad ove savezne države, koji se često naziva i “indijskom Silicijskom dolinom”, danas ponosi trećim najvećim startup ekosustavom na svijetu te jednim od najvećih dohodaka po glavi stanovnika u Indiji.

Za ovaj je uspjeh zaslužna i dobra prometna povezanost. Naime, Karnataka je odlično povezana sa svim važnim tržištima kroz dvije međunarodne zračne luke, mrežu od 47 državnih autocesta, 3,818 kilometara dugu željezničku mrežu te 13 sporednih i jednu glavnu morsku luku. Dodatno, kroz Karnataku prolaze Bengaluru-Mumbai gospodarski koridor te Chennai-Bengaluru industrijski koridor.

Početkom veljače ove godine ured Infosysa u Karlovcu posjetio je veleposlanik Indije Nj. E. Raj Kumar Srivastava/PD

Bengaluru – IT prijestolnica Indije

Bengaluru je danas vitalno središte indijske IT industrije i dom je niza velikih stranih igrača u područjima tehnologije i usluga, kao što su Goldman Sachs, Bosch, Hitachi, IBM, Cisco, HP, ali i indijskih divova kao što su Tata, Infosys i Wipro. Tako je samo ovaj grad zaslužan za čak 34 do 40 posto ukupnog indijskog IT izvoza. Posljedično, grad je među omiljenim odredištima za IT i druge povezane industrije temeljene na znanju. Važno je istaknuti i kako je uspješan startup ekosustav Bengalurua imao transformativni utjecaj na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini.

5500

IT/ITES tvrtki smjestilo se u Karnataki

Pojava co-working prostora i fleksibilnih radnih aranžmana izazvala je promjenu u poslovnoj kulturi te potaknula suradnju među poduzetnicima iz različitih sredina. To je pozitivno utjecalo i na druge povezane sektore, uključujući ugostiteljstvo, nekretnine i prijevoz, stvarajući tako nova radna mjesta i podižući standard života. Procvat startup kulture svoj uspjeh također duguje kombinaciji pozitivnih vladinih politika i dobro uhodane zajednice investitora, koja uključuje brojne tvrtke rizičnog kapitala, poslovne anđele i korporativne fondove koji aktivno ulažu u obećavajuće startupove.

Ključna ulaganja u aero-svemirskom i obrambenom sektoru

Osim IT-a, Karnataka je također središte aero-svemirske i obrambene industrije. Samo ona zaslužna je za 65% indijskog izvoza u aero-svemirskom sektoru te je dom svim važnim tvrtkama u sektoru, kao što su Airbus, Boeing, Rolls Royce, kao i ISRO (Indijska organizacija za svemirska istraživanja) – koji je samo u prošloj godini uspješno proveo dvije povijesne misije za istraživanje Mjeseca i Sunca.

Prošlog mjeseca, sektor je također potaknut inauguracijom novog Boeing India Engineering & Technology centra (BIETC), najvećeg objekta ove američke tvrtke izvan SAD-a, a koji će biti usmjeren na istraživanje i razvoj. Također, prijevoznik Air India u vlasništvu grupe Tata i proizvođač dijelova za avione Tata Advanced Systems ovih su dana najavili da će u Karnataku uložiti ukupno 277,2 milijuna dolara, što će izravno generirati oko 1.600 radnih mjesta te više od 25.000 radnih mjesta neizravno.

47,30

milijardi dolara izravnih stranih ulaganja Karnataka je privukla od listopada 2019. do rujna 2023.

Biotehnologija kao rastući sektor

U Karnataki se nalazi čak 60% ukupnih indijskih biotehnoloških tvrtki, pa se ova savezna država pozicionirala i kao vodeće središte biotehnoloških inovacija. Naime, Karnataka je dala prioritet razvoju kvalificirane radne snage, usmjeravajući napore kroz institucije poput Centra za ljudsku genomiku, Instituta za bioinformatiku i primijenjenu biotehnologiju te Instituta za poljoprivrednu biotehnologiju. Tu se također nalaze i velike biotehnološke tvrtke kao što su Biocon, Syngene, Novo Nordisk i Bharat Biotech.

Dodajmo još i kako su vlasti nedavno otkrile važne planove za uspostavu tzv. KHIR grada – grada znanja, zdravlja, inovacija i istraživanja. Ovaj ambiciozan projekt, koji je predviđen na površini od 2.000 hektara unutar 60 km od Bengalurua, ima za cilj privući ulaganja u ukupnom iznosu od otprilike 4,8 milijardi američkih dolara u ovaj sektor te stvoriti približno 80.000 novih radnih mjesta kroz nekoliko faza razvoja.

400

tvrtki posluje u Karnataki s popisa Fortune 500

Veliki uspjeh Karnatake u indijskom tehnološkom sektoru može se pripisati njezinom ranom usvajanju inovacija i tehnologija, što je stvorilo brojne mogućnosti i u ostalim sektorima. Dodajmo još i kako vlasti ove savezne države očekuju daljnji ubrzani rast pa su postavile ambiciozan cilj stvaranja gospodarstva vrijednog 1 bilijun američkih dolara do 2032. godine, što će biti značajan skok sa sadašnjih 269 milijardi dolara.

Infosys, globalni lider u savjetovanju i digitalnim uslugama sljedeće generacije sa sjedištem u Bengaluruu, s više od 300.000 zaposlenika radi na jačanju ljudskog potencijala i stvaranju uvjeta za budućnost za ljude, tvrtke i zajednice. Omogućuje klijentima u više od 56 zemalja upravljanje njihovom digitalnom transformacijom koju pokreću primjena Cloud tehnologija i umjetna inteligencija. Infosys je prisutan u Hrvatskoj od 2016. godine te trenutno zapošljava više od 100 inženjera strojarstva. Danas se Infosys u Karlovcu bavi projektiranjem plinskih i parnih turbina, zrakoplovnih motora, energetske i procesne opreme za brojne klijente širom svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close