‘Proizvode’ mlade milijardere kao na traci

Autor: Tomislav Pili , 24. lipanj 2021. u 06:33
Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka/SHUTTERSTOCK

Tehnologijom se bavi 28 mllenijalaca-milijardera, a među najbogatijih 10 čak je 7 iz tehnološkog sektora.

Kako i priliči, mlada generacija najviše se obogatila baveći se tehnologijom. Naime, taj je sektor uvjerljivo vodeći po broju milijardera među milenijalcima, generacijom u dobi između 23 i 38 godina.

Postati milijarder nije lako, a zadobiti taj laskavi status u tako ranoj fazi života još je teže. U toj dobnoj skupini trenutno je 78 milijardera koji raspolažu s impozatnih 418,6 milijardi dolara.

Dvoznamenkasti broj

Međutim, ulazak u elitno društvo bogataša lakši je – uvjetno rečeno – ako se bavite tehnologijom, pokazuju podaci web stranice PhysicalGold koja je analizirala podatke ljestvice milijardera magazina Forbes. Analiza pokazuje da se najviše milijardera iz generacije milenijalaca nalazi u tehnološkom sektoru, čak 28. Njihova ukupna imovina doseže 254,5 milijarde dolara.

To je ujedno i jedini sektor koji je uspio “proizvesti” dvoznamenkasti broj mladih milijardera. Idući sektor su financije i ulaganja sa 8 mladih bogataša koji ukupno raspolažu sa 24,6 milijardi dolara.

Automobilska industrija, moda i trgovina, zdravstvo te mediji i zabava imaju po šest predstavnika među bogatim milenijalcima. Najveća imovina u toj skupini akumulirana je u medijskoj industriji, 37 milijardi dolara.

Proizvodni sektor iznjedrio je pet milijardera, rudarstvo i nekretnine po četiri, energetika i industrija pića po dva, a samo jednog predstavnika ima uslužni sektor. Zanimljivo, sektori građevinarstva, igara na sreću, logistike, sporta i telekomunikacija nisu uspjeli ijednog milenijalca pretvoriti u milijardera.

Dominacija tehnološkog sektora još je jasnija ako se pogleda ljestvica 10 najbogatijih milenijalaca na svijetu. Naime, čak sedam njih svoj bezbrižni materijalni status može zahvaliti tehnološkom sektoru.

Na vrhu je Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka s imovinom od 97 milijardi dolara. Ostali milenijalci nisu mu ni blizu po bogatstvu. Naime, prvi pratitelj je osnivač još jedne društvene mreže, TikToka, Zhang Yiming.

Zahvalni precima

Osnivanje kompanije ByteDance koja stoji iza TikToka donijelo je Zhangu imovinu od 35,6 milijardi dolara. Među prvih 10, predstavnike još imaju sektori financija, proizvodnje te trgovine. No, valja naglasiti kako je i milijarder “financijaš” na neki način povezan s tehnologijom.

Radi se o Samu Bankmanu-Friedu, osnivaču burze kriptovaluta FTX. S imovinom od 8,7 milijardi dolara Bankman-Fried dijeli 10. poziciju s Dankinjom Agnete Kirk-Thinggaard koja predstavlja sektor proizvodnje. Inače, radi se o praunuci osnivača Lega koja dijeli 75 posto vlasništva nad tim čuvenim proizvođačem igračaka sa svojim ocem, bratom i sestrom.

Dok se ne bavi poslovanjem Lega, Agnete Kirk-Thinggaard danska je reprezentativka u dresurnom jahanju, a na prošlim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru osvojila je 26. poziciju u pojedinačnoj konkurenciji. I drugi predstavnik koji ne dolazi iz tehnološkog sektora svoj status milijardera može zahvaliti precima.

Radi se o Lukasu Waltonu, unuku Sama Waltona koji je osnovao američki trgovački div Walmart. Geografski gledano, najviše milenijalaca milijardera dolazi iz SAD-a, njih 33 posto, a slijedi Kina sa 20,5 posto.

Mladi milijarderi žive još u Njemačkoj, Rusiji, Brazilu, Hong Kongu, Danskoj, Australiji, Švedskoj, Kanadi, Irskoj, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Indiji i Finskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close