Teheran slavi završetak ‘izgubljenog desetljeća’

Autor: Tomislav Pili , 18. siječanj 2016. u 16:27
Stranim kompanijama sada se otvara tržište od 77 milijuna ljudi/REUTERS

Stupanjem na snagu nuklearnog sporazuma Iran će dobiti pristup desecima milijardi dolara.

Ukidanjem sankcija završeno je "iransko izgubljeno desetljeće", a u zemlju će se vrlo brzo početi slijevati deseci milijardi dolara.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u subotu je dala zeleno svjetlo za stupanje na snagu povijesnog nuklearnog sporazuma između Irana i zapadnih sila, naglasivši da je Teheran ispunio svoje obveze za ukidanje međunarodnih sankcija. Potom su visoka povjerenica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i američki državni tajnik John Kerry u Beču objavili da ukidaju sankcije Iranu. Kada se pogledaju kakve se mogućnosti sada otvaraju, ne čudi što je iranski predsjednik Hassan Rouhani u obraćanju naciji u nedjelju naglasio kako se radi o "zlatnoj stranici u povijesti zemlje".

Prvi ekonomski utjecaj ukidanja sankcija jest mogućnost da Teheran dođe do približno 50 milijardi dolara koji su do sada bili zamrznuti na računima u zapadnim bankama. Vlada u Teheranu već je najavila kako će taj novac iskoristiti za obnovu industrije i infrastrukture. Osim toga, zapadnim kompanijama otvara se tržište od 77 milijuna ljudi. To posebno vrijedi za EU čija se trgovinska razmjena s Iranom smanjila s nekadašnjih 32 milijarde dolara na svega devet milijardi dolara.

Prvi ugovori s Europljanima već su na rubu potpisivanja. Ministar prometa Abbas Akhoondi najavio je kako će Iran kupiti 114 zrakoplova od Airbusa.  Kataloška vrijednost tog ugovora bit će viša od 10 milijardi dolara, navodi Reuters. No, to bi mogao biti samo početak. Zrakoplovni analitičari procjenjuju da će Iran u sljedećih 10 godina trebati 400 putničkih zrakoplova kako bi obnovio sve zastarjeliju flotu. Međutim, najopipljiviji efekt ukidanja sankcija čeka iransku naftnu i plinsku industriju.

Ta država posjeduje četvrte najveće zalihe nafte i plina na svijetu, a najniža cijena nafte u 12 godina od 29 dolara uopće ih ne brine. Naime, troškovi proizvodnje iranske nafte iznose dva dolara po barelu, tvrdi za Bloomberg Paolo Scaroni, zamjenik predsjednika investicijske banke Rotschild i bivši izvršni direktor talijanske naftne kompanije Eni. Iran je već najavio kako odmah može povećati proizvodnju za pola milijuna barela dnevno. Također, nafta će najvjerojatnije otići tradicionalnim kupcima u Aziji i Europi, što će se negativno odraziti na ruski i saudijski izvoz nafte, upozorava Fereidun Fesharaki, predsjednik konzultantske kuće Facts Global Energy.

Komentirajte prvi

New Report

Close