TE Ugljevik emitira SO2 koliko sve njemačke elektrane zajedno

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2019. u 22:00
Balkanske termoelektrane na ugljen zdravstvena su opasnost za cijelu Europu/FOTOLIA

Onečišćenje zraka iz 16 balkanskih TE prouzroči svake godine do 3000 preuranjenih smrti i do 8000 slučajeva bronhitisa kod djece.

BiH TE Ugljevik najveći je onečišćivač sumporovim dioksidom (SO2) na Zapadnom Balkanu, a među deset najvećih onečišćivača nalazi se i TE Kakanj, navodi se u analizi koju su u Bruxellesu predstavile organizacije Savez za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), Sandbag, Europska mreža za klimatsku akciju (CAN Europe), Mreža za nadzor javnih financijskih institucija u središnjoj i istočnoj Europi (CEE Bankwatch) i Europa bez ugljena (Europe Beyond Coal).

Kako se zaključuje, rad 16 termoelektrana na ugljen u zemljama Zapadnog Balkana predstavlja zdravstveno i ekonomsko opterećenje za cijelu Europu, pri čemu zdravstvene posljedice i troškove podnose i građani Europske unije, prenosi Capital.ba.

Traže djelovanje Unije

“Ugljevik snage 300 megavata jedinstveni je onečišćavač. Za relativno malu tvornicu emitira nezamislive količine opasnog sumporovog dioksida – 127.524 tona u 2016. godini To je više nego sva njemačka postrojenja zajedno, koja su te godine emitirala 110.255 tona“, navedeno je u analizi.

Dodaje se da su otrovne emisije iz TE Ugljevik samo u 2016. godini prouzročile 635 smrtnih slučajeva, 1689 slučajeva bronhitisa kod djece i odraslih, 494 hospitalizacije i brojna izgubljena radna mjesta.

Rezultati analize pokazali su da svake godine onečišćenje zraka iz 16 zapadno balkanskih termoelektrana na ugljen prouzroči do 3000 preuranjenih smrti, do 8000 slučajeva bronhitisa kod djece, te druge kronične bolesti.

“Onečišćeni zrak sa Zapadnog Balkana prenosi u zemlje EU gdje dodatno negativno utječe na već lošu kvalitetu zraka. To otežava napore tih zemalja, susjeda regije Zapadnog Balkana, da ispune europske standarde kvaliteta zraka.

Krajnje je vrijeme da donositelji odluka u EU podrže napore za zaštitu čistog zraka i dekarbonizaciju energetskog sektora u zemljama Zapadnog Balkana”, rekla je Vlatka Matković Puljić, viša savjetnica za zdravstvo i energetiku u organizaciji HEAL i glavna autorica izvještaja.

Odsumporavanje u Srbiji

Među prvih deset TE na ugljen koje su najveći onečišćivači zraka, uz Ugljevik, nalaze se  Kostolac B u Srbiji, TE Nikola Tesla A (koja je počela izgradnju postrojenja za odsumporavanje), te Kakanj u BiH i Nikola Tesla B.

Slijede još dvije balkanske termoelektrane, Tuzla u BiH i Bitola u Makedoniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close