Talijanska policija istražuje kako su tvrtku za vojne dronove u tišini kupili Kinezi

Autor: Lucija Špiljak , 16. studeni 2021. u 22:00
Alpijeve dronove talijanska je vojska koristila u Afganistanu, a proizvodnja je sada premještena u blizinu Wuxija/SHUTTERSTOCK

Alpi Aviation još 2017. dobio novog vlasnika, a da o tome tri godine nije obavijestio vladu.

Prije više od tri godine kineska državna tvrtka preuzela je Alpi Aviation, talijanskog proizvođača vojnih dronova, a da to u talijanskoj vladi nitko nije znao. Pretpostavlja se da su Kinezi tehnologiju, koju je talijanska vojska koristila u Afganistanu, prebacili u nove pogone u Kini, koja je inače vodeći proizvođač izviđačkih i naoružanih bespilotnih letjelica te najveći svjetski izvoznik dronova.

Mars iz Hong Konga

Cijeli se proces odvijao preko offshore tvrtke Mars (HK) Information Technology registrirane u Hong Kongu, bez znanja talijanske i europske vlasti koje trenutno rade na ovom slučaju. Stručnjaci tvrde da kineske državne tvrtke navodno koriste privatne fiktivne tvrtke kao paravan za preuzimanje tvrtki sa specifičnim tehnologijama koje potom sele u Kinu, stoga i tvrtku Mars nazivaju paravanom za kinesku državu. Wall Street Journal piše da je Mars u srpnju 2018. godine kupio 75 posto udjela Alpija za četiri milijuna eura. Potom su uložili dodatnih 1,5 milijuna eura, što talijanska policija u izvješću navodi kao “značajno preplaćeni dogovor”. Vlasti u Italiji istražuju sporni ugovor, uključujući i pitanje je li Alpi trebao obavijestiti talijansku vladu o prodaji udjela te je li Alpi zaista prenio tehnologiju u Kinu i tamo počeo s proizvodnjom.

“To je školski primjer i strategija kineske države koju gura tamošnja vlada”, smatra Jaap van Etten, izvršni direktor nizozemske ekonomsko-obavještajne tvrtke Datenna koja prati kineska ulaganja u Europi. Policija je zaključila da je Mars lažna tvrtka povezana s dvije kineske kompanije. Njihovo praćenje dovelo je do China Railway Rolling Stock Corp ili CRRC, velike kineske državne kompanije za proizvodnju željezničkih vozila te China Corporated United Investment Holding koju kontrolira općinska vlada Wuxija, grada u blizini Šangaja. Policija kaže da su se planovi za premještanje proizvodnje u blizini Wuxija ubrzali nakon postavljanja novog menadžmenta, koji se sastoji od trojice kineskih direktora i tri Talijana. Također su izvijestili da je Alpi 2019. slao vojnu bespilotnu letjelicu u Kinu na više od godinu dana, lažno ga opisujući kao drugi proizvod koji je namijenjen uvoznom sajmu u Šangaju koji je trajao pet dana.

Ojačavanje kontrole

Zasad iz spomenutih kompanija nisu komentirali policijsko izvješće, a Alpi pak niječe da su prekršili zakone o prijenosu strateških informacija i tehnologije iz Italije. Tvrde da je prodaja udjela bila transparentna i napravljena po stvarnoj vrijednosti. Prema izvješću Journala, europske tvrtke općenito su dužne prijaviti relevantna strana preuzimanja nadležnim tijelima, primjerice kada poslovi uključuju sigurnost. Talijanska vlada ima pravo veta na preuzimanja kupaca izvan EU-a u industrijama koje se smatraju strateškim kao što su obrana i komunikacije. Europa nastoji ojačati kontrolu nad ulaganjima nakon vala kineskih akvizicija, dok je SAD dodatno ojačao provjere. “Moramo se pobrinuti da oni ne završe u rukama ljudi koji žele potkopati međunarodni poredak ili zapadne demokratske vrijednosti”, rekao je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije. Alpiju ovo nije prvi put da je pod povećalom talijanske policije. Dva puta ih se 2009. sumnjičilo da su prodavali dronove i dijelove zrakoplova Iranu kršeći embargo. Vlasti su također istraživale njihovu navodnu nezakonitu upotrebu zračne luke. Alpi je zanijekao bilo kakvo kršenje zakona.

Komentirajte prvi

New Report

Close