Kompleks na šest hektara: Talijani grade nove terme vrijedne 50 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2020. u 08:12
Foto: Getty Images

Prvi investitori odustali su zbog dugog procesa prenamjene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko.

Krajem prošlog tjedna potpisano je pismo namjere o ulaganja u projekt termi Brda. U terme želi uložiti talijanski fond, koji je u tu svrhu već osnovao tvrtku u Novoj Gorici i očekuje se da će izgradnja početi u bliskoj budućnosti.

Projekt Spa resort terme Brda započeo je prije 18 godina, no izvorni investitori odustali su zbog dugog procesa prenamjene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko. Općina Brda je nakon toga tražila nove investitore i pronašla ih u talijanskim partnerima, prenosi agencija STA.

Kompleks na šest hektara
Franc Mužič, gradonačelnik Brda, rekao je da se općina pobrinula za prenamjenu zemljišta koje će se prostirati na oko šest hektara. Trenutačno je nekretnina još u vlasništvu dvije privatne osobe s kojima općina ima ugovor o prodaji. To je također jedna od obveza općine u pismu namjere potpisanom s talijanskim fondom Private Value Capital Management sa sjedištem u Novoj Gorici.

 

170 soba

imat će hotelski dio turističkog kompleksa

"Ovo je projekt od šireg regionalnog i prekograničnog značaja, koji će donijeti ne samo vidljivost široj regiji, već i novi ekonomski polet i brojna nova radna mjesta", rekao je Mužič. Idejni projekt, koji je osmislio arhitekt Aleš Prinčič, predviđa postavljanje toplica između Medane i Fojane, tako da će posjetitelji turističkog kompleksa imati pogled sa svih strana. Kompleks, kako je zamišljeno, nastoji koristiti elemente krajolika, poput terasa, dok se tradiciji približava koristeći materijale poput opeke. Posebnost idejnog dizajna je 45-metarska promatračnica od čelika i stakla, koja će biti vidljiva izdaleka, čak do Trga svetog Marka u Veneciji.

Prodaja lokalnih proizvoda
Osim spa usluga, turistički kompleks će nuditi i aktivno opuštanje i preventivne zdravstvene usluge. Očekuje se da će hotelski dio imati oko 170 dvokrevetnih soba, bit će i apartmana koji će se nuditi posebnim ulagačima, a u jednom dijelu će biti osigurano stanovanje za starije osobe.

Osim bazena, ponudit će i mogućnost kongresnog turizma, otvaranja malih trgovine ili tržnice, a samim time i mogućnost prodaje lokalnih proizvoda. Mužič je također najavio da će novac za komunalnu opremu zemljišta uložiti u obnovu ceste Medana-Fojana, uz koju će biti terme. Andrea Accattino, direktor talijanskog investicijskog fonda i odgovorni koordinator projekta Spa resort terme Brda Giuseppe Forlanelli pokazali su zanimanje za ulaganje u projekte u široj regiji zapadne Slovenije.

Komentirajte prvi

New Report

Close