Svjetska banka pod rastućim pritiskom zbog klime

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2023. u 21:59
Foto: Reuters

Dokument ‘Bridgetown 2.0’ poziva na nove prijedloge financiranja za smanjenje “pretjeranih rizika” koje siromašnije zemlje moraju preuzeti da bi osigurale financiranje zelenih ulaganja.

Nakon poziva za 100 milijardi dolara svježeg kapitala za poticanje financiranja klime i razvoja uoči summita u Parizu, Svjetska banka i njezin novi čelnik Ajay Banga pod rastućim su pritiskom za reformu strateških ciljeva. Prijedlog dodatnog kapitala i deviznih jamstava ključni su za veliko ažuriranje prošlogodišnje ‘Bridgetown inicijative’ za reviziju kreditnih institucija, koje je iznijela premijerka Barbadosa Mia Mottley, objavio je FT.

Mottley je tijekom prošle godine predvodila pritisak manjih, i manje bogatih, nacija da osiguraju više sredstava za pomoć u borbi protiv klimatskih promjena kroz reformu Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Dokument ‘Bridgetown 2.0’ poziva na nove prijedloge financiranja za smanjenje “pretjeranih rizika” koje siromašnije zemlje moraju preuzeti da bi osigurale financiranje zelenih ulaganja.

Veliki dioničari Svjetske banke predvođeni SAD-om, prethodno su odbacili pozive za više novca na krilima budžetskih ograničenja zbog pandemije, inflacije i energetske krize u Europi. Njemačka ministrica za gospodarsku suradnju i razvoj Svenja Schulze rekla je u petak FT-u da je potencijalno otvorena za osiguravanje dodatnih sredstava. Iz Bijele kuće poručili su da će ispitati je li potreban svježi kapital kako se budu provodile reforme.

Očekuje se da će se summit u Parizu usredotočiti na nekoliko područja, poput rješavanja pitanja duga za zemlje zajmoprimce, novih izvora financiranja za suočavanje s klimatskim promjenama, uključujući prodaju ugljičnih kredita i uključivanje privatnog sektora. Raspravljat će se i o lancima opskrbe mineralima te naporima za očuvanje bioraznolikosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close