Svinje i svinjsko meso Srbiju stajali 100 milijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2016. u 16:28
Domaći viškovi svinjetine su golemi zbog čega je država u dva navrata bila prisiljena organizirati interventan otkup/Thinkstock

Na strani uvoznih proizvoda najzastupljeniji su, kao i obično, bili sirova kava i banane.

Kukuruz, maline, cigarete, šećer i jabuke, pet je najvažnijih izvoznih proizvoda na koje je Srbija i prošle godine mogla računati, piše Politika, jer je samo od njihovog plasmana na strana tržišta ostvaren prihod od oko 800 milijuna dolara.  U prvih 11 mjeseci 2015. među značajnim izvoznim proizvodima u području poljoprivrede i prehrambene industrije bili su još i pšenica, suncokretovo ulje i pivo.

Ukupno, u izvozu su dominirali voće i povrće (s ostvarenim izvozom od 692,6 milijuna dolara), žitarice i proizvodi od žitarica (589,5 milijuna dolara). Na strani uvoza najzastupljeniji su, kao i obično, bili sirova kava i banane, ali je Srbija prošle godine uvezla i velike količine rasplodnih svinja, cigareta i duhana. U skupini pet proizvoda koji se najviše uvoze bilo je i svinjsko zamrznuto meso koje se iz godine u godinu, zbog nižih cijena, sve više uvozi iz EU. S druge strane, domaći viškovi su golemi zbog čega je država, u dva navrata, bila prisiljena organizirati interventan otkup.

Srbija je prošle godine samo na uvoz svinja i svinjskog mesa potrošila oko 100 milijuna dolara, ne računajući suhomesnate proizvode i druge sirovine za mesarsku industriju. Rezultati vanjskotrgovinske razmjene u agraru prilično se razlikuju kada se podaci posmatraju u dolarima ili eurima. Analitičar Vojislav Stanković ističe da se i na svjetskom tržištu proizvođači i izvoznici hrane sve više suočavaju s konkurencijom. "Sužava se raspon između proizvodne i izvoznih cijena hrane", kaže Stanković. Prema podacima FAO-a na svjetskom tržištu hrane 2015. cijene osnovnih prehrambenih namirnica pale su oko 19 posto. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close