Svijet ispušta manje ugljičnog dioksida

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2020. u 21:59
Iz EU-a 140 mil. tona manje/REUTERS

Globalne emisije lani su smanjene za 33 gigatone, najviše ih je srezao SAD.

Svjetske emisije ugljičnog dioksida lani su pale na 33 gigatone zahvaljujući korištenju obnovljivih energija i unatoč svjetskom gospodarskom rastu od 2,9 posto, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak.

Porast obnovljive energije i prelazak s ugljena na prirodni plin razlog je manjih emisija razvijenijih ekonomija, prenose agencije Reuters i France presse. Blaže vrijeme u nekoliko zemalja i sporiji ekonomski rast na nekim tržištima u usponu dodatni su čimbenici, kaže agencija.

“Sada moramo ustrajno raditi kako bismo osigurali da se 2019. upamti kao definitivan vrhunac u globalnim emisijama, a ne kao neka stanka u porastu”, rekao je Fatih Birol, izvršni ravnatelj IAE-e. “Imamo potrebne tehnologije da u tome uspijemo, moramo ih sve iskoristiti”, rekao je.

Znatno smanjenje emisija CO2 u razvijenim ekonomijama nadoknađuje se rastom u drugim dijelovima svijeta. Emisije Europske unije pale su za 140 milijuna tona ili 5 posto u odnosu na 2018. To je ostvareno većim korištenjem priodnog plina i energije vjetra u proizvodnji električne energije. Sjedinjene Države zabilježile su najveći pad – 160 milijuna tona ili 2,9 posto emisija od prijašnje godine.

Međutim emisije ostatka svijeta povećale su se blizu 400 milijuna tona u 2019., s gotovo 80 posto rasta dolazi iz azijskih zemalja gdje proizvodnja struje iz ugljena nastavlja rasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close