Švicarski izvoznici traže pomoć od središnje banke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. ožujak 2024. u 18:00
Foto: Pixabay

Gotovo tri četvrtine švicarskih proizvoda prodaje se u inozemstvu.

Švicarska središnja banka (SNB) obuzdala je inflaciju i sada se mora posvetiti gospodarstvu i pomoći izvoznicima s jakim frankom u razdoblju posustajanja svjetskog gospodarstva i slabljenja potražnje, poručila je u ponedjeljak industrija.

Franak je lani znatno ojačao prema dolaru i euru, što je ublažilo pritisak cijena uvoza, ali i produljilo popis nevolja švicarskih izvoznika, povrh slabe potražnje iz Njemačke i Kine.

Od početka godine švicarska valuta blago je oslabila, ali još je uvijek gotovo tri posto jača u odnosu na euro i šest posto jača u odnosu na dolar nego u ožujku 2023.

Jaki franak brine kompanije, pokazalo je nedavno istraživanju Swissmechanica, koji predstavlja više od 1.300 manjih proizvođača. Povjerenje u sektoru na najnižoj je razini od pandemije covida-19.

Inflacija je pod kontrolom i središnja banka mora ispitati što može učiniti da pomogne izvoznicima, rekao je čelnik Swissmehanica Nicola Tettamanti, sugerirajući dužnosnicima SNB-a da se fokusiraju na upravljanje deviznim rezervama kako bi spriječili pretjerano jačanje franka.

Potrošačke cijene porasle su u veljači za 1,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. SNB cilja stopu inflacije od nula do dva posto.

“Nakon što obavi zakonom propisanu zadaću (o kontroli inflacije – op. ur.), SNB mora razmotriti i stanje u gospodarstvu, a to, naravno, uključuje i ublažavanje utjecaja valutnih šokova na industriju”, rekao je čelnik udruženja strojarske i elektrotehničke industrije Swissmem Stefan Brupbacher.

“Nikada nećemo govoriti SNB-u što bi trebao napraviti, ali očekujemo da (…), u okviru svog mandata, uzme u obzir situaciju u izvoznoj industriji”, kazao je diretor udruge švicarske industrije Swissme Stefan Brupbacher.

Industrija je glavni oslonac izvozno orijentiranog švicarskog gospodarstava i čini oko 22 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Gotovo tri četvrtine švicarskih proizvoda prodaje se u inozemstvu.

Švicarska središnja banka ponovo će razmotriti monetarnu politiku na sjednici zakazanoj 21. ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close