Švicarske banke pronašle uštede u poljskoj provinciji

Autor: Tomislav Pili , 16. veljača 2015. u 22:00
Ciriško sjedište UBS-a moglo bi uskoro postati poluprazno

I prije skoka franka radna snaga u Poljskoj bila je 50 do 60 posto jeftinija od istovjetnih radnih mjesta u Zürichu ili Londonu.

Skok švicarskog franka nakon što ga je prošlog mjeseca švicarska središnja banka (SNB) pustila s uzdi "natjerao" je vodeće tamošnje banke, UBS i Credit Suisse, na troškovno racionalnije poslovanje koje ih dovodi – u Poljsku.

Kako piše Reuters, ekonomski imperativi prisiljavaju banke da dio svojih funkcija presele iz bogatog, ali i skupog Züricha, na jeftinije lokacije, poput Krakowa ili Wroclawa.Čak i prije nego što je SNB napustio politiku obrane tečaja na 1,2 franka za euro i prepustio ga tržišnim valovima, zapošljavati u Poljskoj je imalo ekonomskog smisla. Naime, troškovi radni snage manji su za 50 do 60 posto nego u Švicarskoj, a nakon što je poljski zlot oslabio prema franku za gotovo 12 posto od 15. siječnja, efekti su još i izraženiji. UBS planira na jugozapadu Poljske, u Wroclawu proširiti svoje poslovanje otvaranjem  "novog centra poslovnih rješenja", kako se navodi u oglasu objavljenom na profesionalnoj društvenoj mreži LinkedIn.

 

2000novih

zaposlenika namjerava Credit Suisse dodati sjedištu u Wroclawu

Dariusz Ostrowski, izvršni direktor Agencije za razvoj wroclawske regije, potvrdio je da švicarska banka traži poslovni prostor u središtu grada. S druge pak strane, glasnogovornica UBS-a nije željela komentirati oglas banke. U tom je gradu već prisutna banka Credit Suisse koja tamo zapošljava 3000 ljudi. Prema tvrdnjama izvora unutar banke koji je zamolio za anonimnost, Credit Suisse planira povećati tamošnji broj zaposlenika na 5000 ljudi. Kako navodi Reutersov izvor, iz Züricha i Londona u Wroclaw bi se prebacili, među ostalima, odjel IT-a te ljudskih potencijala. "Banka ovdje ostvaruje vrlo velike uštede. Plaća za sličan posao u Londonu je najmanje dvostruko veća", kaže poljski zaposlenik banke. Credit Suisse je objavila kako do 2017. namjerava ukupne troškove poslovanja smanjiti za 200 milijuna franaka, a najavila je i da će veći dio poslova preseliti na cjenovno povoljnije lokacije.

Osim u Poljskoj, Credit Suisse ima zaposlenike i u nekoliko indijskih gradova te u američkom Raleighu, u državi Sjeverna Karolina. UBS pak planira uštede od milijardu franaka, a također je najavio da će dio zaposlenika preseliti. Njihovi zaposlenici mogu se naći i u Šangaju te prijestolnici country glazbe, Nashvilleu u državi Tennessee. Ta je banka – sa ukupnom imovinom od preko bilijun franaka – krajem prošle godine povećala broj zaposlenika u svojem sjedištu u Krakowu za 500 ljudi, pa sada za UBS tamo izravno radi 1300 ljudi. Prema tvrdnjama lokalne glasnogovornice UBS-a Malgorzate Szoke, još 700 ljudi u tom poljskom gradu za banku radi neizravno.   

Komentirajte prvi

New Report

Close