Švicarska ugrozila 160 milijardi eura izvoza

Autor: Tomislav Pili , 27. svibanj 2021. u 22:00
Sudbini pregovora presudile su nepremostive razlike/REUTERS

Švicarska je četvrti trgovinski partner EU po veličini, a sada joj slijedi pogoršanje pristupa jedinstvenom tržištu.

Nepremostive razlike u nekoliko pitanja urušile su pregovore Švicarske i Europske unije o novom institucionalnom sporazumu što bi moglo imati dalekosežne posljedice na četvrtog trgovinskog partnera Europe.

Švicarski predsjednik Guy Parmelin na konferenciji za novinare najavio je da će Konfederacija okončati pregovore o sporazumu koji je trebao odrediti pravni okvir sudjelovanja Švicarske na jedinstvenom tržištu EU i uvesti mehanizam rješavanja sporova.

Odluka Berna izazvala je brzi odgovor Bruxellesa koji je izrazio žaljenje zbog propasti pregovora, ali i upozorio da će to neizbježno dovesti do pogoršanja suradnje i pristupa jedinstvenom europskom tržištu. Švicarska je prošle godine izvezla roba i usluga u Europsku uniju za 160 milijardi eura.

Jedinstveni status švicarsko-europskih odnosa dugo je izvor frustracija za Bruxelles. Naime, temeljem više od stotinu biletaralnih sporazuma Švicarska može pristupiti jedinstvenom tržištu u zamjenu za slobodno kretanje europskih državljana i usklađenost svog pravnog okvira s europskom pravnom stečevinom.

Pregovori o zamjeni tih ugovora jedinstvenim sporazumom počeli su 2014. godine. No, odluka Berna o povlačenju iz pregovora sada znači da se tokovi roba i ljudi između Švicarske i EU dramatično ograničiti.

Švicarska je vlada priopćila kako je započela sa stvaranjem zaliha medicinske opreme i poduzimanjem drugih “preventivnih mjera” poput pravne zaštite švicarskih kompanija uslijed očekivanja trgovinskih barijera.

Valja naglasiti kako su jučer istekla ključna regulatorna odobrenja koja omogućuju prodaju u EU medicinskih uređaja sa švicarskim certifikatima. Iako je švicarska vlada željela održati bliske veze s Europskom unijom, dugo je imala problem kako uvjeriti javnost u prihvaćanje sporazuma.

Naime, nacrt sporazuma ocijenjen je u javnosti kao značajno ograničavanje švicarskog suvereniteta. Primjerice, sindikati su smatrali da će sporazum s EU sniziti visoke plaće po kojima je Švicarska poznata. Za vladu je pak jedan od većih problema bilo pitanje državne pomoći i subvencija kompanijama.

Marco Chiesa, predsjednik najpopularnije stranke u zemlji, desne Švicarske narodne stranke, poručio je kako je “pobijedila izravna demokracija i švicarski narod”.

Komentirajte prvi

New Report

Close