Švedska otkrila svinjetinu u slovenskoj “halal” salami

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2013. u 16:56
Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

U goveđoj salami opremljenoj islamskim “halal” certifikatom iz Slovenije švedska agencija za hranu otkrila je DNK analizom prisutnost znatne količine svinjskog mesa, objavile su u srijedu agencije.

U goveđoj salami opremljenoj islamskim "halal" certifikatom iz Slovenije švedska agencija za hranu otkrila je DNK analizom prisutnost znatne količine svinjskog mesa, objavile su u srijedu agencije.

Slovenski mediji navode da je riječ o "goveđem kulenu" proizvođača "Košaki TMI" iz Maribora. Ta tvrtka ima "halal" certifikat koji jamči da se radi o mesnom proizvodu dobivenom iz životinje koja je bila zaklana prema muslimanskim vjerskim propisima i da ne sadrži svinjetinu posjeduje od 2007.

Glasnogovornica švedske agencije za hranu Louise Nyholm izjavila je u srijedu da će o rezultatima testiranja biti obaviješten proizvođač u Sloveniji, ali i Europska unija jer se radi o nepravilnom označavanju proizvoda.

"Neprihvatljivo je da proizvodi s halal etiketom sadrže svinjetinu", rekla je Nyholm. Dodala je da takvo lažno etiketiranje zavodi mnoge koji ne žele jesti svinjetinu, pa bi tvrtka koja je salamu pustila u promet morala snositi odgovornost.

Direktor tvrtke "Košaki TMI" Jure Bojnec rekao je u srijedu da još ne može komentirati slučaj za koji je tek čuo, te da je na službenom putovanju u SAD-u, a više informacija moći će dati idućih dana.

Od 99 goveđih proizvoda koja je švedska agencija testirala na prisutnost svinjskog mesa, devet je bilo "pozitivnih". No, u jednom slučaju radilo se o "kontaminaciji" svinjetinom nižoj od jedan posto, a u sedam ostalih manjoj od 0,1 posto, dok je slovenska salama sadržavala oko 10 posto svinjskog mesa, prenijeli su slovenski mediji.

Kampanja pojačanog nadzora prehrambenih artikala i njihova sastava provodi se u europskim zemljama nakon skandala što ga je početkom godine izazvalo otkrivanje nedeklariranog konjskog mesa u nekim proizvodima s mljevenom govedinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close