Sve se mijenja: Najgore za dolar tek dolazi

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2016. u 09:49
Foto: Thinkstock

‘Mi smo vrlo pesimistični oko perspektiva američke ekonomije. Kada pogledate naše unutrašnje pokazatelje, oni sugeriraju da će snaga potražnje početi opadati’, izjavio je Redeker.

Dolar će u narednih nekoliko mjeseci izgubiti pet posto vrijednosti, Fed neće uskoro podizati kamatnu stopu, a američki ekonomski pokazatelji mogu biti samo gori.

To je klijentima poručio glavni valutni strateg Morgan Stenleya, Hans Redeker, pozivajući se na pokazatelje koji sugeriraju da će domaća potražnja u SAD-u nastaviti s padom u idućim mjesecima.

Nije trebalo dugo da tržišta dokažu njegova predviđanja. Dolar je na burzi pao za 1,3 posto u petak, na zatvaranju najgoreg tjedna još od travnja, nakon što je Ministarstvo trgovine objavilo da je rast BDP-a u drugom kvartalu stigao samo na polovicu od prognoziranog. 

Dolar je u posljednjih nekoliko tjedana dobio vjetar u leđa kada su spekulacije da će FED podići kamatne stope u idućim mjesecima temeljene na pozitivnim podacima o zapošljavanju, trgovini na malo i industrijskoj proizvodnji, piše Bloomberg.

Kako se ispostavilo, uslijedio je šok kada je dva dana kasnije objavljeno da je rast BDP-a na godišnjem nivou iznosio 1,2 posto što je duplo manje od predviđenih 2,5 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

treba kupiti Eure

New Report

Close