Da u Italiji imate tvrtku s manje od 50 zaposlenika, ne biste se dobro proveli

Autor: The New York Times , 26. ožujak 2013. u 16:33
Emanuele Tedeschi (lijevo); njegov sin Lorenzo i supruga Annarita Neroni prestali su samima sebi isplaćivati plaće kako bi uspjeli isplatiti nadnice nekolicini preostalih zaposlenika/NYT

Tvrtke s manje od 50 zaposlenika, koje čine većinu talijanskoga gospodarstva, u najtežem su položaju jer su banke prestale izdavati zajmove.

Emanuele Tedeschi vodi drvoprerađivačku tvornicu u Guidoniji, industrijskom gradiću sjeverno od Rima, koja je već dvije generacije u posjedu njegove obitelji.

Veliki strojevi, koji su nekada radili prekovremeno na rezbarenju luksuznoga namještaja po mjeri za privatne osobe, rimske palače, pa čak i Vatikan, danas stoje besposleni u pogonu u kojemu nema gotovo nijednog radnika. "Prije godinu i pol u pogonu je proizvodna buka bila tako glasna da smo morali vikati", kaže Tedeschi. Otkako je prošle godine vlada počela provoditi plan štednje osmišljen kako bi zaštitio Italiju od europske dužničke krize, gospodarstvo je palo u ponajgoru recesiju u cijeloj eurozoni, a Tedeschiju su narudžbe prestale pristizati. Njegova tvrtka Temeca i dalje posluje. Zasad. No, od oko šest milijuna tvrtki u Italiji, tijekom prošle godine je oko 1000 poduzeća svih veličina na dan bilo prisiljeno zatvoriti vrata. Trend je to osobito prisutan među malim i srednjim tvrtkama,  koje su okosnica talijanskoga gospodarstva vrijednog 1,5 bilijuna eura. 

Politička nestabilnost  
Stanje je postalo problematično zbog nejasna ishoda izbora u veljači, nakon kojih se rimska politika našla u pat-poziciji. "S obzirom na to da nitko ne upravlja zemljom, paraliza će se proširiti, pa će se tako situacija dodatno pogoršati", kaže Tedeschi, kojemu supruga i sin pomažu u rješavanju šačice narudžaba budući da je bio prisiljen otpustiti šest od 11 stalno zaposlenih, koliko ih je imao sredinom 2011. godine.  Nova tehnokratska vlada vjerojatno neće biti dovoljno snažna da provede reforme koje bi potaknule rast, pa će se talijanski problemi produbiti. Bit će, čini se, potrebne godine da stvari krenu nabolje."Ova zbivanja jačaju izglede za ostvarenje predviđanja da Italiju čeka desetljeće zapanjujuće spora rasta, nalik onom japanskom", smatra Kenneth S. Rogoff, profesor na sveučilištu Harvard i bivši glavni ekonomist Međunarodnoga monetarnog fonda. "A to dovodi u prvi plan niz bolnih pitanja o dugoročnoj stabilnosti rasta u cijeloj eurozoni."Talijanski politički zastoj možda neće smjesta uznemiriti financijska tržišta. No, on pridonosi "ustrajnom nastavku" europske krize, tvrdi Rogoff, pa će europskim čelnicima zasigurno biti puno teže postići dogovor "o velikim pitanjima potrebnim za stabilizaciju Europe".

Boljke talijanskoga gospodarstva, koje je jedno od najvećih u Europi, nisu nikakva novost. Tu su usporena birokracija, radni zakoni koji guše poduzetništvo i jaka ovisnost o tvrtkama sa 50 ili manje zaposlenika, koje se sve teže nadmeću na globalnom tržištu.Dok je gospodarstvo 17 zemalja EU u posljednjem desetljeću raslo po stopi od jedan posto, Italija je bilježila upola niži rast. No, najustrajniji talijanski problemi u posljednjih su se godinu dana dodatno pogoršali zbog povećanja poreza i rezova potrošnje koje je uveo Monti. Tako se prošle godine gospodarstvo smanjilo za 2,4 posto. Prema podacima istraživačke ustanove CGIA di Mestre, svako drugo malo poduzeće ne može svojim zaposlenicima na vrijeme isplatiti plaće. Kako se broj otkaza povećava, nezaposlenost se u siječnju popela na 11,7 posto. Nezaposlenost među mladima skočila je na 38,7 posto. Cilj je program štednje bio smanjenje rizika od dužničke krize i osiguranje financijske potpore Europske središnje banke. No, umjesto toga, potpuno je zaustavio gospodarski rast. Bez rasta Italiji će biti puno teže otplaćivati dva bilijuna eura duga, što je jedno od najvećih dužničkih opterećenja među državama članicama eurozone.

"Želimo li da se gospodarski rast poveća, a nezaposlenost smanji, moramo imati vladu koja će otkloniti nesigurnost za poduzeća, potrošače, investitore i banke", smatra Tito Boeri, ravnatelj milanske istraživačke kuće Fondazione Rodolfo Debenedetti. "Politička nestabilnost jedna je od najštetnijih stvari za gospodarstvo."Italija nije na koljenima poput nekih drugih članica eurozone. Vlada je uspjela smanjiti proračunski manjak. Veliki proizvođači poput Ferrarija, Benettona i Ducatija i dalje održavaju Italiju na drugom mjestu najvećih proizvodnih zemalja u eurozoni, odmah nakon Njemačke. No, upravo su poduzeća poput Tedeschijeva, ona s manje od 50 zaposlenika, koja čine većinu talijanskoga gospodarstva i koja su mu dugo jamčila vitalnost, u najtežem položaju jer su banke prestale izdavati zajmove, a porezi se povećali. Broj kredita lani je pao na najniži stupanj u posljednjih desetak godina. Prema nekim procjenama, vlada talijanskim tvrtkama duguje oko 70 milijardi eura neplaćenih računa za robu i usluge.

Bankrotom u samoubojstvo 
Tedeschijeva je tvornica u regiji u kojoj je niz tvornica srednje veličine specijaliziranih za proizvode s oznakom "Made in Italy". No, u posljednje vrijeme stotine njih prekida poslovanje. "Sve se promijenilo u samo godinu i pol. Ljudi su se počeli bojati i prestali su trošiti novac. Montijeva obećanja nisu ostvarena", kaže.Broj narudžbi za Tedeschijeve spavaće sobe, kuhinje, prozore i vrata… strmoglavio se. Čak i Vatikan, koji je od Tedeschijeve tvrtke bio naručio zborsko postolje i namještaj za jednu palaču, lani je odustao od najavljenih narudžbi. Tako je nedavno Tedeschi počeo otpuštati zaposlenike. Među otpuštenima se našao i muškarac koji je njegovu poduzeću bio vjeran više od 30 godina. Tedeschi priča kako je nekoliko članova lokalnoga trgovinskog udruženja diglo ruku na sebe suočivši se s činjenicom da više neće moći voditi vlastiti posao.  

Liz Alderman, The New York Times

Razočarani politikom okrenuli se komičaru

Iz protesta glasovali za Grilla

Razočarana ubrzanim gospodarskim propadanjem pod Montijevom vladavinom, obitelj Tedeschi na izborima u veljači glasovala je za pokret Pet zvjezdica, na čelu s komičarom Beppeom Grillom, iako su znali da bi njegova vladavina vjerojatno dovela do potpunog kaosa. "To je neki oblik prosvjeda", kaže Lorenzo Tedeschi, dodavši da ga je privukao Grillov plan o rezanju milijardi eura, koliko odlazi na korupciju i prekomjernu potrošnju. "Cijela zemlja mora početi od nule, a on nam daje nadu da postoji šansa za ravnopravnost." To bi se moglo pokazati teškim s obzirom na to da će nemir koji je Grillo unio vjerojatno samo odgoditi oporavak. Rijetki vjeruju u ostvarenje vladinih prognoza o povratku blagog rasta ove godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

krc krc …krcka na sve strane a tek kad krene fljus fljus tonuti ne bu dobro.

New Report

Close