Susjedi bi se mogli jako obogatiti, ispod njih je zakopano pravo bogatsvo

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2019. u 09:30
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ispod siromašnog srpskog sela vjerojatno se krije ogromno bogatstvo, piše Bloomberg.

Veća potražnja za njime pokrenuta je kada su tvrtke počele tražiti način da smanje uporabu fosilnih goriva. 

Bloomberg procjenjuje da će potražnja za litijskim baterijama u sljedećih 11 godina porasti čak osam puta. 

Procjena je da Srbija ima najveća ležišta litija u Europi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije pola godine je to nazvao "jednom od najvećih nada za Srbiju" te je pozvao kompanije da ubrzaju pripreme za pokretanje proizvodnje.

O projektu Jadar tada je pisao i Večernji list, a priču je prenio i Poslovni dnevnik.

litijska žila u Srbiji, ako se vađenje pokaže profitabilno, dovoljno je velika da pomogne Europi konkurirati razvoju Azije, posebice Kine.

Rio Tinto, jedna od najvećih svjetskih rudarskih kompanija, te australski istraživač Jadar Lithium istražuju koliko se litija nalazi u Srbiji. 

Optimistične vladine procjene i preliminarno istraživanje pokazuje da bi u Srbiji moglo biti i do 200 milijuna tona, dok američki Geološki institut (USGS) smatra da su potvrđene rezerve od milijun tona, što znači da Srbija ima jedan od najbogatijih izvora litija u Europi.

Komentari (6)
Pogledajte sve


samo se vi sprdajte u Srbiji se stalno nešto otvara i zapošljavaju radnici a kod nas samo krade i firme propadaju. Uskoro će nas i prestići

Naravno, kad rade za 300 evra…

Prije par mjeseci pročitao sam članak čini mi se iz Bolivije gdje se nalaze ogromna “jezera” po površini sa litijem i to je proglašeno najvećim zalihama litija na Zemlji pa kako članak piše ne moraju se brinuti kad ne budu mogli više crpiti naftu.

samo se vi sprdajte u Srbiji se stalno nešto otvara i zapošljavaju radnici a kod nas samo krade i firme propadaju. Uskoro će nas i prestići

Možda će ih to pripitomit, ako ostane kaj nakon plaćanja ratne reparacije!

New Report

Close