Stručnjak s Harvarda vjeruje da su ovo dva najgora savjeta koja vam netko može dati vezana za posao

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2023. u 12:48
Foto: Pixabay

Evo njegova dva odgovora kako pronaći sreću na poslu.

Arthur Brooks ima formulu za sreću na poslu – i ne misli da je mladi ljudi čuju dovoljno često. Brooks uči studente Harvarda (ili, kako je rekao, “stotine anksioznih mladih ljudi”) kako biti sretni, autor je 12 knjiga na tu temu i piše kolumnu The Atlantic “Kako izgraditi život”. U subotu je održao uvodni govor na svečanom otvaranju Američkog katoličkog sveučilišta 2023. Brooks je upozorio nove diplomante na dva uobičajena, ali “užasna” savjeta: 1) “Idite i nađite posao koji volite i nećete raditi niti jedan dan u životu” i 2) “Idite spasiti svijet.”

Za prvo je rekao: “Sretno s tim. To je sjajan način da si uništite život.” Objasnio je da će vas očekivanje da posao bude zabavan cijelo vrijeme natjerati da mrzite svaki posao – kada posao neizbježno postane težak, a ne zabavan.

Brooks se narugao i ovom drugom: “Bez pritiska.” Očekivati da će vaš svakodnevni posao riješiti bezbrojne probleme svijeta još je jedan recept za razočaranje, rekao je.

Neki bi mogli pretpostaviti da su stvarni sastojci zadovoljstva poslom novac, prestiž, moć i divljenje: “Ne, ne, ne”, rekao je Brooks.

Evo njegova dva odgovora kako pronaći sreću na poslu, piše CNBC.

Zasluženi uspjeh

Prvi ključ za sreću na poslu, prema Brooksu, je ono što on naziva “zasluženim uspjehom”: stvaranje nečeg vrijednog u vlastitom životu i u životima drugih.

Za Brooksa, sreća na poslu nije određena vašim nazivom posla ili povlasticama koje idu uz to, već ulaganjem u svoj dan.

Pojednostavljeno rečeno, “Ne možete tražiti prečice”, rekao je Brooks.

Možda ovo zvuči kao korporativni spin koji pokušava uvjeriti prezaposlene zaposlenike da će ih doista rad učiniti još sretnijim. Ali Brooksov savjet ne ovisi o rezultatima, korporativnom odobrenju ili bilo kojem drugom tradicionalnom mjerilu produktivnosti na radnom mjestu. On vjeruje da je obavljanje posla bez prečaca izraz predanosti sebi i drugima — to nije samo taktika za uspon na ljestvici karijere.

“Možda ćeš raditi na onome što ste diplomirali – al vjerojatno nećete. Možda ćete dobiti posao iz snova – vjerojatno nećete, pogotovo ako ne znate koji je vaš posao iz snova,” rekao je Brooks diplomantima. “Ništa od ovoga nije važno, sve dok većinu dana na kraju radnog dana možete reći, ‘Radio sam svoj posao s ljubavlju i izvrsno.'”

Na usluzi drugima

Stručnjaci se slažu da su pozitivni odnosi na poslu neophodan sastojak osjećaja zadovoljstva na poslu. Brooksov drugi odgovor na pronalaženje sreće na poslu u skladu je s tim: radite svoj posao na način kojim ste na usluzi drugima, a ne samo sebi.

Diplomantima je poručio da za konačnu sreću nije važno je li im posao cijelo vrijeme zabavan ili popravlja li svijet. Umjesto toga, osjećaj dubljeg zadovoljstva dolazi od onog posla koji nekome može promijeniti život. A biti na usluzi drugima dolazi od toga kako radite svoj posao, a ne od toga što je točno vaš posao. Vjeruje da možete biti na usluzi drugima, bilo da radite u banci, postavljate krovove na kuće ili odgajate djecu.

“Budimo iskreni: postoji vrlo malo institucija i dijelova našeg života u kojima je ljudima stvarno stalo”, rekao je Brooks.

Zato je na pojedincima da se brinu jedni za druge, a Brooks vjeruje da se to može učiniti načinom na koji obavljate svoj svakodnevni posao.

Komentirajte prvi

New Report

Close