Štrajk “zbog gableca” izazvao zastoje u željezničkom prometu

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2017. u 09:23
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Vodstvo željeznica tvrdi da se radi o teškom “ekscesu” koji se ne može smatrati štrajkom jer nezadovoljni prometnici svoj postupak nisu najavili, a direktor ne isključuje uručivanje izvanrednih otkaza zbog nediscipline i ne izvršavanja radnih zadaća.

Prosvjedujući zbog odluke da im se ukine dodatak na plaću koji su godinama dobivali jer zbog specifičnih poslova ne mogu koristiti pravo na polusatni odmor, grupa od 20 prometnika Slovenskih željeznica u utorak je prekinula rad, te poručila da je "otišla na gablec", izazvavši duže zastoje teretnih i putničkih vlakova na više pruga jer vlakovođama nije imao tko dati zeleni ili crveni signal pred postajama.

Do prosvjeda je došlo upravo u vrijeme kad je službeni predstavnik sindikata željezničara s upravom pregovarao o kompenzacijama za izgubljenih 100 eura materijalne naknade za ukinuti dodatak za koji je utvrđeno da nema uporišta u zakonu i kolektivnom ugovoru, pišu slovenski mediji u četvrtak.

Vodstvo željeznica tvrdi da se radi o teškom "ekscesu" koji se ne može smatrati štrajkom jer nezadovoljni prometnici svoj postupak nisu najavili, a direktor ne isključuje uručivanje izvanrednih otkaza zbog nediscipline i ne izvršavanja radnih zadaća.

"Prometnici imaju ključnu ulogu u dolasku vlaka na cilj, njihov rad se odvija i bez pauze. Kad bi svi prometnici koristili pravo na polusatni odmor, promet bi se zaustavio", kazao je za ljubljanski list "Dnevnik" direktor Slovenskih željeznica Dušan Mes i najavio poduzimanje sankcija.
Vlada je željezničarima poslala poruku da očekuje mirno razrješenje spora.
"Slovenske željeznice moraju nastalu situaciju riješiti socijalnim dijalogom, te naći put za nesmetano, sigurno i učinkovito odvijanje prometa", navelo je ministarstvo za promet i infrastrukturu u reakciji na "divlji" štrajk prometnog osoblja.

Komentirajte prvi

New Report

Close