Štrajk njemačkih željezničara završava u subotu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. studeni 2014. u 16:58
Reuters

Štrajk će završiti u subotu u 18 sati, rekao je Weselsky, nakon što je Zemaljski radni sud u Frankfurtu i u drugoj instanci štrajk proglasio zakonitim.

Sindikat njemačkih strojovođa (GDL) završit će štrajk u subotu, gotovo dva dana ranije nego što je bilo predviđeno, izjavio je u petak predsjednik GDL-a Claus Weselsky u Franikfurtu.

Štrajk će završiti u subotu u 18 sati, rekao je Weselsky, nakon što je Zemaljski radni sud u Frankfurtu i u drugoj instanci štrajk proglasio zakonitim.

Sindikat je najprije odbacio ponudu Zemaljskog radnog suda u Frankfurtu o dogovoru između Njemačke željeznice (DB) i sindikata o prestanku četverodnevnog štrajka strojovođa, koji je paralizirao putnički i teretni promet u čitavoj zemlji.

GDL je odbacio ponudu suda i zatražio odluku više instance.

Sud u Frankfurtu bio je predložio ponovni pokušaj mirenja, u koji bi bio uključen i konkurentski Željeznički i prometni sindikat (EVG), objavili su njemački mediji.

Štrajk je ispraznio i one vlakove koji redovito voze. Glasnogovornica DB-a izjavila je da u petak, drugi dan štrajka, vozi oko 30 posto putničkih vlakova.

"Međutim, vlakovi su relativno prazni", dodala je, pojašnjavajući da su putnici u bojazni od gužve i neprometovanja vlakova potražili druge mogućnosti prijevoza.

Na istoku zemlje veće su smetnje u prometu jer ondje je u štrajk uključeno više strojovođa.

GDL želi u pregovorima zastupati ne samo 20.000 strojovođa, nego i oko 17.000 pratećeg osoblja i drugih zaposlenika na željeznici, dok sindikat EVG tvrdi da on zastupa tu skupinu. Željeznica međutim želi pregovarati s dvije strane, odnosno odbija razgovarati o različitim uvjetima plaća zaposlenika.

U petak, drugog dana štrajka, željeznica i sindikat EVG požalili su se na veliku opterećenost osoblja koje ne sudjeluje u štrajku, a mnogi su pronašli izlaz u bolovanju. U pojedinim dijelovima željeznice u petak je na bolovanju bilo čak 30 do 35 posto zaposlenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close