Stotine stranih poljoprivrednih radnika je u štrajku zbog loših uvjeta rada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. kolovoz 2018. u 15:32
Foto: Getty Images

Iako su gotovo svi prijavljenio na poslovima berbe, malo je njih koji rade prema zakonski propisanim radnim uvjetima i za primjerenu plaću.

Stotine poljoprivrednih radnika, uglavnom Afrikanaca, zaposlenih u berbi rajčica na jugu Italije, štrajkalo je i prosvjedovalo u srijedu zahtijevajući više poštovanja nakon smrti 16 njihovih kolega u dvije prometne nesreće.

"Nismo robovi, ne izrabljivanju", uzvikivali su prosvjednici koji su ujutro krenuli kroz polja prema okrugu Foggie, u Apuliji.

Još se jedan prosvjed predviđa kasno u srijedu popodne. 

U toj regiji tisuće poljoprivrednih radnika iz Afrike, ali i Poljaka, Bugara i Rumunja provodi ljeto u berbi rajčica na gorućem suncu. 

Iako su gotovo svi prijavljenio na poslovima berbe, malo je njih koji rade prema zakonski propisanim radnim uvjetima i za primjerenu plaću. Većina je primorana noćiti u zajedničkim spavaonicama ili barakama i prepušteni su mafijaškim posrednicima. 

U subotu i ponedjeljak u dva sudara kamiona s rajčicama i kombija s poljoprivrednim radnicima na putu s posla 16 osoba je poginulo, a četiri su teško ozlijeđene. 

Komentirajte prvi

New Report

Close