Što su zombi banke i zašto ih je teško ubiti

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2019. u 12:21
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kina i eurozona nemaju mnogo zajedničkog, ali dijele problem lokalnih banaka s nezvučnim poslovnim modelima koji nose visoki rizik.

Konsolidacija bi bila zdrava u obe regije i dala bi poticaj ekonomskom rastu. Ali lokalne banke obično su zaštićene lokalnim političkim interesima i tako često nastavljaju s radom dugo nakon što bi trebale biti pripojene ili zatvorene, javlja The Banker, a prenosi Investitor.me.

U Kini su uzburkane strasti sredinom studenog kada je Bloomberg objavio izvještaj da su financijski regulatori “razmatrali poticanje problematičnih zajmodavaca s manje od 100 milijardi juana (14 milijardi dolara) imovine na spajanje ili restrukturiranje”.

Fitch je napomenuo da u Kini postoji 4000 banaka takve veličine koje čine 20% do 25% imovine bankarskog sistema.

“Te banke imaju lošu franšizu i obično imaju kombinaciju slabe kapitalizacije, niske profitabilnosti, snažnog utjecaja lokalne samouprave i visokog kreditiranja povezanih osoba te veliku izloženost nekreditnim ulaganjima koja su u mnogim slučajevima veća od njihove knjige kredita”, komentirao je Fitch.

Ali od tada su stvari prošle mirno i treba brinuti što su politički interesi prevladali nad ekonomskim. Lokalne banke u cijelom svijetu često su pod nadzorom regionalnih vlada koje su vrlo zainteresirane zadržati ih kao instrumente politike.

Eurozona ima sličan problem. Indikator piše da su ultralabava monetarna politika Europske centralne banke kao i ciljane operacije dugoročnog refinanciranja (TLTRO) osmišljene da pomognu manjim bankama u njihovom financiranju – umjetno održavale nekonkurentne igrače.

TLTRO financiranje procjenjuje se na oko 6% bankarske imovine u Španjolskoj i Italiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close