Kraj idile: Nekad je tamo bio prestiž raditi, sad svi strepe od velikog vala otpuštanja

Autor: Marta Duić , 09. studeni 2022. u 12:23
FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann

Tehnološka industrija pati od ozbiljnog usporavanja posljednjih mjeseci i to nakon nevjerojatnog skoka tijekom pandemije kada su svi bili zatvoreni u svojim domovima.

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg potvrdio je direktorima da će tvrtka početi otpuštati zaposlenike u srijedu ujutro, izvijestio je u utorak Wall Street Journal, a prenosi Guardian.

Zuckerberg se u utorak ujutro obratio stotinama rukovoditelja tvrtke, nagovještavajući velike rezove i val otpuštanja. Spomenuo je timove za zapošljavanje i poslovne timove kao skupine koje će doživjeti otpuštanja, dodajući da se interna objava planova o otpuštanjima u tvrtki očekuje oko 6 ujutro po istočnom vremenu u srijedu.  Meta, koja posjeduje Facebook, Instagram i WhatsApp, najavila je u srijedu da će otpustiti 13 posto svoje radne snage. Ukupno će tako biti otpušteno 11.000 zaposlenika od njih 87.000 zaposlenih diljem svijeta, objavio je  BBC.

Zuckerberg je rekao da je on odgovoran za pad tvrtke zbog pretjeranog optimizma u pogledu rasta koji je doveo do prevelikog broja zaposlenih, rekli su novinarima ljudi upoznati sa sastankom.

Voditeljica ljudskih resursa Mete, Lori Goler, rekla je da će zaposlenici koji izgube posao dobiti najmanje četiri mjeseca plaće kao otpremninu, izvijestio je WSJ citirajući time ljude upoznate s tim pitanjem i sastankom.

Meta, matična tvrtka Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, izvijestila je da je krajem rujna imala više od 87.000 zaposlenih.

Tehnološka industrija pati od ozbiljnog usporavanja posljednjih mjeseci i to nakon nevjerojatnog skoka tijekom pandemije kada su svi bili zatvoreni u svojim domovima. Globalna gospodarska kriza, rastuće kamatne stope i regulatorne borbe potaknule su tehnološke tvrtke, uključujući Alphabet i Amazon, da uspore ili prestanu zapošljavati. Krajem kolovoza Snap je otpustio 1300 zaposlenika i srezao investicije. Microsoft je u listopadu otpustio oko 1000 zaposlenika u nekoliko odjela, navodi se u izvješću Axiosa. Twitter je prošlog tjedna otpustio polovicu svoje radne snage nakon preuzimanja kompanije od strane Elona Muska za 44 milijarde dolara.

Meta je doživjela zbrku oko budućnosti tvrtke posljednjih mjeseci, budući da njena vodeća platforma Facebook gubi mlade korisnike i suočava se s izazovima prihoda zbog promjena u Appleovoj politici privatnosti. Uz to, čini se da investitori još uvijek nisu uvjereni u zaokret tvrtke prema metaverzumu.

Prošli mjesec ulagači su izbrisali 80 milijardi dolara (69 milijardi funti) s tržišne vrijednosti tvrtke nakon što je objavljeno da se dobit prepolovila tijekom trećeg kvartala. Bila je to jedna od najdramatičnijih devalvacija s kojima se Wall Street suočio od početka godine.

Metini rezultati u trećem tromjesečju posljednji su u nizu razočaravajućih izvješća o zaradi. Izgubila je 230 milijardi dolara tržišne vrijednosti u veljači i bio je to najveći jednodnevni gubitak u povijesti jedne američke kompanije.

Iz Mete su nagovijestili smanjenje radnih mjesta nakon što je prvi put najavljeno zamrzavanje zapošljavanja osoblja i potencijalno restrukturiranje u rujnu.

Podsjetimo, Elon Musk već je otpustio tisuće radnika u Twitteru.

Komentirajte prvi

New Report

Close