Što s inflacijom kad 4 bilijuna dolara potpali ekonomiju?

Autor: Ana Blašković , 07. lipanj 2021. u 13:21
FOTO: REUTERS

Američka ministrica financija Janet Yellen smatra da više kamatne stope nisu loše, a skok inflacije bio bi prolazan

Američka ministrica financija Janet Yellen smatra da bi predsjednik SAD-a Joe Biden trebao pogurati planove o 4 bilijuna dolara vrijednom paketu potrošnje čak i ako to rezultira s većom inflaciju u idućoj godini i većim kamatnim stopama, piše Bloomberg. 

“Ako se i dogodi okruženje nešto viših kamatnih stopa, bio bi to plus iz perspektive društva i perspektive FED-a”, rekla je Yellen u intervjuu Bloomberg Newsu nakon povratka sa sastanka ministara financija zemalja G7 u Londonu.

Debata oko inflacije intenzivirala se posljednjih mjeseci. S jedne strane su oni koji, poput Yellen, smatraju da je rast tekućih cijena posljedica prolaznih anomalija zbog pandemije (poput zastoja u nabavi i skoka potrošnje tijekom otvaranja ekonomija). S druge su kritičari koji bilijune dolara državnog novca vide kao gorivo za trajni rast troškova. 

Bidenov paket predviđa dodatnih oko 400 milijardi dolara potrošnje godišnje, objašnjava Yellen, smatrajući da to nije dovoljno da uzrokuje dugotrajno veću inflaciju. Posljedični skokovi cijena zbog paketa pomoći nestat će iduće godine, kaže.

“Cijelo desetljeće borimo se s preniskom inflacijom i kamatnim stopama. Želimo se vratiti u okruženje normalnih kamatnjaka i ako to pomogne stvarima onda to nije loša stvar”, kazala je bivša šefica FED-a. Američka središnja banka najavila je da očekuje kako će ključna kamatna stopa ostati pri nuli i 2023. godine.

Rast potrošačkih cijena iznosio je 4,2% zadnjih 12 mjeseci. Brojke za svibanj bit će objavljene u četvrtak.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close