Što cijene soka od naranče govore o stanju našeg svijeta

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2023. u 12:10
Foto: Pixabay

To nužno ne znači promjenu potrošačkih cijena, barem ne još. Burzovne cijene mogu utjecati na potrošačke cijene. No, hoće li će se to dogoditi ovisi i o lancu opskrbe.

Burzovne cijene pšenice, ulja, pa čak i soka od naranče ili kakaa odražavaju utjecaj ekstremnih vremenskih prilika i geopolitička previranja. Burzovne cijene soka od naranče i kakaa su najviše u posljednjih nekoliko decenija, jer, kako je objavio CNN, klimatske promjene uzimaju danak u toplijim dijelovima svijeta.

S druge strane, burzovne cijene nafte i pšenice se stabiliziraju nakon rasta uzrokovanog agresijom Rusije na Ukrajinu. Te cijene se stabiliziraju usprkos novoj krizi na Bliskom Istoku, prenosi Klixba.

To nužno ne znači promjenu potrošačkih cijena, barem ne još. Burzovne cijene mogu utjecati na potrošačke cijene. No, hoće li će se to dogoditi ovisi i o lancu opskrbe. Kompanije ponekad potrošačke cijene održavaju niskima, čak i kada rastu cijene sirovina, a kako bi zadržale kupce. To može značiti da se na drugim mjestima smanjuju troškovi ili da se smanjuju profitne marže.

Sok od naranče

Burzovne cijene soka od naranče najviše su od 1966., tj. od kada se trguje ovim dobrom. Rast cijena je uslijedio nakon što je objavljeno da je ograničena proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu i Meksiku. Nepovoljni vremenski uvjeti i bakterijska bolest u ovim državama su smanjili ovogodišnje usjeve naranče.

Osim toga, Florida, koja proizvodi 90 posto od ukupne količine soka od naranče u SAD-u, prošle jeseni je bila pogođena s dva velika uragana. Zbog toga se očekuje da će proizvodnja soka od naranče u ovoj američkoj saveznoj državi biti najmanja u posljednjih 100 godina.

U SAD-u se smanjuje potrošnja soka od naranče. Međutim, prema podacima financijske kompanije MarketWatch, to je globalna industrija vrijedna šest milijardi dolara.

Burzovne cijene naranče su na Noć vještica bile na vrhuncu – iznosile su čak više od osam dolara za jedan kilogram naranča. To je cijena viša za 83 posto u odnosu na prethodnu najvišu cijenu. Cijene su se u međuvremenu snizile, ali su od početka godine više za 58 posto. Burzovna siječanjska cijena za koncentrirani sok od naranče iznosi 3,95 dolara, što je skoro 94 posto više od početka ove godine.

Za nagli rast cijena soka od naranče krive se i burzovne špekulacije. No, kako je objavio CNN, špekulacijama se ne krše nikakva pravila i pomaže se u održavanju likvidnosti tržišta roba.

Kakao

Burzovne cijene kakaa su ovog tjedna najviše u posljednjih 45 godina, jer je smanjena ponuda u Gani i Obali Slonovače – državama koje su vodeći svjetski proizvođači kakaa. Krivac za smanjenje proizvodnje je nedostatak kiše. Poljoprivrednici tvrde da je ova sezona bila posebno sušna, što je ograničilo rast usjeva.

Gana i Obala Slonovače su zaslužne za trećinu globalnih zaliha kakaa, ali je toplinski val El Nino ove godine utjecao na obje ove države. To znači da bi čokoladne poslastice uskoro mogle poskupjeti. Međunarodna kompanija Mondelez, čije je sjedište u Chicagu i koja proizvodi i čokoladu Milku, priopćila je da su joj cijene kakaa bile glavna briga ove godine.

Nisu samo cijene kakaa ono što uzrokuje probleme u konditorskoj industriji. Burzovne cijene za šećer ove godine su više za 30 posto, jer presušuju usjevi šećerne trske u jugoistočnoj Aziji.

Sirova nafta

Cijene energenata su jučer naglo snižene za četiri posto i najniže su od srpnja ove godine zbog zabrinutosti koja je izazvana padom potražnje.

Brent sirova nafta (nafta koja se crpi u regiji Sjevernog mora) košta 82 dolara po barelu, dok West Texas Intermediate sirova nafta (nafta koja se crpi u SAD-u) košta 80 dolara. Cijene sirove nafte su od 20. listopada u padu. To se događa u trenutku kada zbog rata u Ukrajini i Pojasu Gaze postoji mogućnost dodatnog ograničenja opskrbe naftom.

Ograničene zalihe nafte obično bi uzrokovale rast njenih cijena, a ne sniženje. Međutim, cijene su sve niže, a razlog za to jeste slabljenje kineske ekonomije.

Pšenica

Cijene pšenice su tijekom prošle godine porasle, što je izazvano ruskom agresijom na Ukrajinu. Taj rast cijena je uzrokovan i strahom da će biti blokiran izvoz žita iz Ukrajine koja je žitnica Europe.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj država (OECD), Ukrajina je prije početka rata bila peti izvoznik pšenice u svijetu. No, burzovne cijene pšenice su sada niže za 38 posto u odnosu na vrijeme kada je počela ruska agresija. Jedan od osnovnih razloga za to jeste što se od američkih poljoprivrednika očekuju veće zalihe i zdraviji usjevi, piše CNN.

Komentirajte prvi

New Report

Close