Stiže još brexit pravila britanskim trgovcima: ‘Ovo je katastrofa za posao!’

Autor: Ana Blašković , 23. travanj 2024. u 07:14
Foto: SHUTTERSTOCK

Izvoznici mesa, ribe, sireva i mliječnih proizvoda iz EU moraju predočiti sanitarne certifikate.

Od Brexita 2016. godine Panzer’s delicatessen, trgovina delikatesa iz sjeverozapadnog Londona izgubila je 37 dobavljača iz Europske unije, a nakon što zemlja uvede nove granične provjere taj broj mogao bi se još povećati, strahuje vlasnik David Josephs.

Razmjeri razvoda duboko integriranih tržišta toliki su da u raspetljavanju opskrbnih lanaca i podizanju carinskih barijera tek ove godine postavljaju nova pravila, piše Reuters.

Izvoznici rashlađenog i smrznutog mesa, ribe, sireva, mliječnih proizvoda i rezanog cvijeća iz Unije od 31. siječnja moraju predočiti sanitarne certifikate koje potpisuje veterinar ili inspektor.

Prijetnja opskrbi hranom i pićima?

Nove prepreke riskiraju uzdrmati raznolikost britanske opskrbe hranom i pićima, smatra izvršni direktor Ceha dobre hrane John Farrand.

Odgoda robe tjednima
Britanski trgovci na malo i veletrgovci kažu da takav zahtjev može odgoditi dolazak robe i tjednima. Upozoravaju da će početak fizičkih kontrola, uz povećanje naplata, od 30. travnja ograničiti raznolikost i svježinu vrhunskih namirnica kao što su mesni proizvodi, sirevi, tjestenina i maslinovo ulje uz neizbježan rast cijena.

“Nalazimo male nezavisne proizvođače koji rade nevjerojatne stvari koje ne biste nužno vidjeli izvan njihove regije i dovodimo ih u London, ali to postaje sve teže jer neki od njih ne žele riješiti papirologiju”, rekla je Patricia Michelson, vlasnik trgovine na malo i veliko La Fromagerie.

Nove prepreke također riskiraju uzdrmati raznolikosti britanske opskrbe hranom i pićima, smatra John Farrand, izvršni direktor Ceha dobre hrane, koji predstavlja 12.000 neovisnih prehrambenih tvrtki.

“Samo će se najveći prerađivači i trgovci na malo moći nositi s tom birokracijom i opsegom tih provjera. Manji proizvođači i trgovci jednostavno će odustati i mi ćemo imati manje izbora i manje dobre hrane i pića”, rekao je.

Za Downing Street nove provjere predstavljaju alate u sprečavanju ulaska bolesti i nametnika u Britaniju, a navode i da će to izjednačiti uvjete za britanske izvoznike. U 2021. Unija je odmah primijenila svoja pravila, što je dovelo do kašnjenja u lukama i potaknulo neke britanske izvoznike da prestanu prodavati na tržišta EU.

Ekonomski (ne)isplativo
Vlasnik delikatese Josephs, koji prodaje proizvode iz više od 80 zemalja i opskrbljuje gotovo 200 restorana, kaže da je Brexit bio katastrofa za njegov posao. “Vlada kaže da neće biti nikakvih poremećaja. Jamčim da će ih biti. Već imamo neke dobavljače mesa koji kažu da je diskutabilno je li ekonomski isplativo opskrbljivati Ujedinjeno Kraljevstvo, rekao je Reutersu.

Nick Carlucci, direktor prodaje u Tenuta Marmorelle u južnoj Engleskoj, rekao je da su promjene iz siječnja podigle troškove i produžile vrijeme dostave nekim proizvodima za tjedan dana. Carlucci uvozi maslinovo ulje sa svoje obiteljske farme u Pugliji, sireve burratu i mozzarellu balzamični ocat, narezano meso, tjesteninu, predjela i panettone…

Uvoz samo jedne palete s pet ili više različitih vrsta mesa od 30. travnja stoji ga 432 funte više nego prije Brexita, pri čemu 120 funti odlazi na veterinarski certifikat, a 195 funti na naknade i naknade koje je uvela vlada kako bi pokrili troškove svog novog sustava. Na uvezenih 15 do 20 paleta tjedno novi troškovi smanjit će mu profitnu maržu deset posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close