Srpski trgovci strujom na udaru pravosudnih organa

Autor: Suzana Varošanec , 16. srpanj 2013. u 18:45
Vuk Hamović, čelnik EFT-a

Iz Hamovićeve EFT grupe odbacuju optužbe za korupciju koje je iznijela ministrica energetike Zorana Mihajlović.

Antikorupcijski tim Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije podnio je početkom srpnja kaznene prijave protiv posrednika u energetici Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića i njihove kompanije EFT.

Prema portalu beogradskih Večernjih novosti, po srijedi je višemilijunska šteta za Elektroprivredu Srbije o čemu je progovorila i ministrica energetike u srpskoj Vladi Zorana Mihajlović navodeći da "da je javna tajna da je, uz posredovanje trgovaca, bilo korupcije u preprodaji struje između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore". Ocjenjujući za portal Energetikars.com, Mihajlović je navela da posrednici u energetici vrlo često mogu dovesti do ozbiljnih problema te je dodala: "Troškovi za poduzeća znaju biti mnogo viši, da ne govorimo o korupciji prilikom prodaje struje koja je svima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori već dobro poznata".Iz EFT grupe u odgovoru na naš upit odbacuju optužbe ministrice Mihajlović, te navode da se radi o "providnom politikanstvu".

"Ujedno, odlučili smo se ne komentirati tu vrstu populizma, niti se upuštati u dalje polemike. Od nadležnih organa očekujemo da još jednom istraže ove optužbe, da se odupru očiglednim političkim pritiscima i donesu zaključke u skladu sa zakonom. Također ponavljamo naš apel da se u ovom slučaju angažiraju nezavisni, međunarodni eksperti iz oblasti trgovine električnom energijom, kako bi se otklonila svaka sumnja u stručnost i pristrasnost relevantnih nalaza. Tužiteljstvu i nadleznim organima kao i uvijek u potpunosti se stavljamo na raspolaganje", stoji u odgovoru Sektora za komunikacije EFT Grupe.

Srpska ministrica Mihajlović potvrdila je da je taj resor podnio kaznene prijave protiv Lazarevića i Hamovića zbog sumnje da je zlouporabama u energetskom sektoru oštećena država Srbija. Podignuta je i kaznena prijava protiv bivšega direktora Elektroprivrde Srbije (EPS) Ljubomira Gerića, te drugih, a u prijavi se navodi sporan ugovor kojim je Elektroprivreda, preko EFT, izvozila i uvozila struju. Problem je što je EPS po svakom megavat satu bio u gubitku oko deset dolara, koliko je bila niža izvozna od uvozne cene, a na potezu je tužiteljstvo, navode tamošnji mediji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close