Srpski ‘kralj bakra’ preko Rusa želi preuzeti RTB Bor

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2017. u 15:11
Iz Vlade ističu da je interes velik zbog dobrog restrukturiranja

Za kompleks se uz Kineze, Amerikance i Kanađane zanima i ruska bakarska kompanija, prati ga od 2006.

Prvo tromjesečje iduće godine moglo bi za Rudarsko-topioničarski bazen u Boru u Srbiji donijeti i konačan početak postupka koji bi ga trebao osloboditi od državnih jasli i učiniti ga efikasnijim s novim vlasnikom.

Naime, tad će biti raspisan tender, javljaju srpski mediji, koji navode da je najizgledniji, a za što navodno ima i najviše interesa potencijalnih ulagača, način privatizacije sa strateškim partnerom.  Za RTB Bor, koji je od MMF-a dobio i pohvale za poboljšanje i restrukturiranje poslovanja (uz proračunsku pomoć od dvije milijarde dinara u 2016., među ostalim, gubici su s preklanjskih 13,7 milijardi dinara srezani na lanjskih 5,25 milijardi – oko 44,5 milijuna eura), ponuđači praktički stoje u redu, devet ih je, svi stranci, a među Kinezima, Amerikancima, Kanađanima i Rusima, potonji su nasvježiji s interesom.

No, Russian Copper Company borski kompleks prati, doznaje Politika, već dulje od desetljeća. Tvrtka je povezana i s "kraljem bakra", Srbinom Milanom Popovićem, koji je, štoviše, njome i upravljao 2005., a još je direktor u povezanoj tvrtki Russian Copper Trade ltd. Na tenderu za Bor 2006. ruski velikan se natjecao u konzorciju s ciparskim Amalco Groupom, a koji je vodio – Popović. Nominalno je šef uprave Russian Coppera Companyja Igor Altuškin, a kompanija, pišu Novosti, ima u Europi pet rudnika i dvije topionice, te, prema Politici, 8500 radnika.

 

44 milijuna

eura lanjski gubici rudarsko-topioničarskog bazena Bor

Treći je proizvođač bakra u Rusiji i gradi novi rudnik bakra, s planiranom godišnjom preradom od 28 milijuna tona sirovine (u Boru crpe 20 milijuna tona). Rusi poručuju da im je cilj strateško partnerstvo sa srpskom Vladom. "Pratimo RTB Bor dulje od 10 godina, a investirali bismo u razvoj rudnika, topionice i rafinerije", navode u pismu namjere, bez detaljnijeg obrazlaganja. Iz Vlade, pak, navode, komentirajući velik interes za privatizacijom, kako je "to za nas dobro jer nam treba dobra utakmica i širok spektar ozbiljni partnera", kako je to objasnio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pišu Novosti. Za ruski interes kazao je da "Rusi žele da i mi bolje razumijemo tko su oni i kakav potencijal imaju kao strateški partner Srbije". 

Ubrzano rješavanje slučajeva

Još 143 za privatizaciju
Zanimanje za RTB Bor ne treba čuditi s obzirom na, kažu mediji, dobru reorganizaciju i bolje poslovanje, te veću cijenu bakra. No, pored tvrtki ocijenjenih kao strateške, a kakva je i Metanolsko-sirćetni kopleks u Kikindi za koji tender ide uskoro, u Srbiji su na prodaju, za nužnu privatizaciju, još 143 državna poduzeća. U Vladi ističu da ubrzano rješavaju njihovu sudbinu i da će im broj do kraja godine smanjiti na 120. Još prije tri godine bilo je neprivatizirano 560 tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close