Srpska vlada tajno pomaže Hesteel

Autor: Poslovni dnevnik , 20. kolovoz 2018. u 21:59
Smederevska željezara preko noći je od gubitaša postala profitabilna tvrtka

Zapadni diplomatski krugovi tvrde da ugovor o prodaji Željezare Smederevo sadrži i dijelove s kojima javnost nije upoznata.

Država Srbija tajno pruža nedopuštenu pomoć kineskoj kompaniji Hesteel Srbija koja je vlasnik smederevske željezare (bivša Željezara Smederevo), kako bi na taj način njeno poslovanje umjetno učinila profitabilnim, doznaje list Danas u dobro obaviještenim zapadnim diplomatskim izvorima.

Ti izvori tvrde, kako piše Danas, da ugovor koji je vlada Srbije potpisala 18. travnja 2016. godine s Hesteelom, a koji je objavljen na internet stranicama srpskog Ministarstva gospodarstva, sadrži i tajne dijelove koji nisu predočeni javnosti.

Navodi se da zapadni diplomatski krugovi vjeruju kako je model netransparentne pomoći, koji je u suprotnosti s pravilima i zakonskim ograničenjima u Europske unije, dogovoren za vrijeme pregovora o privatizacji Željezare Smederevo, kako bi bili zadovoljeni zahtjevi kineske strane.

Tajni dijelovi kupoprodajnog ugovora, kako tvrdi izvor beogradskog lista, reguliraju na koji način, protivno EU normama i interesima građana Srbije, vlada pruža financijsku i drugu potporu poslovanju željezare u vlasništvu Hesteela.

Ta pomoć je, navodi list, "pridonijela munjevitom, gotovo neshvatljivom uspjehu kineskog menadžementa koji je željezaru preko noći učinio profitabilnom iako je ona desetljećima bila gubitaš".

Danas podsjeća da je Ministarstvo gospodarstva prošle godine oporvrglo da je bilo što u ugovoru o prodaji imovine željezare sakriveno od javnosti. Izvori tog lista ističu da tajni dijelovi ugovora s Hestilom omogućavaju toj kompaniji da po potrebi prisvaja imovinu države koja joj je potrebna, odnosno da ne plaća svoje obveze i tako poslovanje učini profitabilnim.

Komentirajte prvi

New Report

Close