Šri Lanka opet kreće u pregovore s MMF-om

Autor: Poslovni dnevnik , 03. kolovoz 2022. u 22:00
Predsjednik Šri Lanke Ranil Wickremesingha/Reuters

Ta otočna država s 22 milijuna stanovnika suočava se s najgorom financijskom krizom otkada je 1948. godine izborila neovisnost od Britanije.

Novi predsjednik Šri Lanke Ranil Wickremesinghe u srijedu je zastupnicima u parlamentu poručio da će ovoga mjeseca ponovno pokrenuti pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o paketu pomoći te ih pozvao da formiraju svestranačku vladu kako bi riješili tešku gospodarsku krizu.

Ta otočna država s 22 milijuna stanovnika suočava se s najgorom financijskom krizom otkada je 1948. godine izborila neovisnost od Britanije. Devizne rezerve su na rekordno niskim razinama, a gospodarstvo pogođeno pandemijom COVID-a i snažnim padom državnih prihoda.

Ogorčeni zbog stalnih nestašica osnovnih potrepština, uključujući gorivo i lijekove te zbog godišnje inflacije koja premašuje nevjerojatnih 60 posto, početkom srpnja stotine tisuća građana izašle su na ulice, prisilivši bivšeg predsjednika Gotabayu Rajapaksua da prvo pobjegne iz zemlje, a zatim odstupi s dužnosti.

Ranil Wickremesinghe, koji je tada bio premijer, preuzeo je funkciju vršitelja dužnosti predsjednika, a kasnije ga je na dužnosti predsjednika potvrdio parlament.

Razgovori s MMF-om o četverogodišnjem programu kojim bi se moglo osigurati do 3 milijarde dolara nastavit će se u kolovozu, kazao je Wickremesinghe zastupnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close