Srbijanska vlada odlučna smanjiti fiskalni deficit

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. lipanj 2013. u 10:13
Photo: EPA/JULIEN WARNAND

Vlada Srbije odlučna je sačuvati stabilnost financijskog sustava i sve svoje aktivnosti usmjeriti na povećanje gospodarske aktivnosti i životnog standarda

Vlada Srbije odlučna je sačuvati stabilnost financijskog sustava i sve svoje aktivnosti usmjeriti na povećanje gospodarske aktivnosti i životnog standarda, te smanjiti fiskalni deficit u odnosu na 2012. godinu, ali tako da taj teret ne padne na najsiromašnije građane, priopćeno je u Beogradu u petak navečer nakon dogovora čelnika vladajuće koalicije.

Predstavnici svih stranaka vladajuće srbijanske koalicije razgovarali su o načinima prevladavanja gospodarske krize, a istaknuto je da vlada i ministri planiraju značajne mjere uštede u javnom sektoru, ali je priopćeno da će detalji programa ekonomskih mjera biti usuglašeni tijekom idućeg tjedna.

Sastanku su nazočili premijer Ivica Dačić, vicepremijer Aleksandar Vučić, ministar finacija i gospodarstva Mlađan Dinkić i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Premijer Dačić poručio je u petak da je, osim štednje, neophodno povećanje prihoda i poboljšanje ozračja za inozemne ulagače, dok je podpredsjednik vlade Vučić za iduću godinu ili dvije najavio temeljitu reformu državne uprave i rješavanje problema u javnom sektoru.

Srbijanski mediji u subotnjim izdanjima spekuliraju da se koalicijski partneri još nisu usuglasili hoće li biti zamrzavanja mirovina i plaća u javnom sektoru na svim razinama, ali da bi zarade mogle biti smanjene u državnoj administraciji i javnim poduzećima koja posluju s gubitkom.

Ministar financija Mlađan Dinkić prije je izjavio da ove godine neće biti otkaza u javnom sektoru, ali je otpuštanja najavio za iduću godinu. Dinkić je u petak izbjegao govoriti o konkretnim mjerama, osim da je neizbježna oštra štednja te znatno smanjenje rashoda u državnom proračunu.

Kada stranke vladajuće srbijanske koalicije postignu dogovor o planu izlaska iz krize, najavljene su konzultacije s državnim Fiskalnim vijećem i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

U Srbiji se, inače, već nekoliko tjedana najavljuje nužnost ekonomskih mjera, fiskalne konsolidacije, preustroja loših poduzeća, te reforma javne uprave i opća štednja, posebno u javnom sektoru.

Koncem svibnja predsjednik Fiskalnog vijeća Pavle Petrović upozorio je da će se do kraja ove godine ili početkom 2014. Srbija suočiti s ozbiljnim financijskim problemima ne bude li uspjela obuzdati deficit u državnom proračunu, a slične su prognoze i upozorenja državnom vodstvu uputili i stručnjaci MMF.

I Fiskalno vijeće Srbije i MMF sugeriraju da srednjoročni stup fiskalne konsolidacije mora biti smanjenje mirovina i plaća u javnom sektoru. Prema podacima FV, od 20.000 – 25.000 ljudi od ukupno oko 450.000 zaposlenih u srbijanskom javnom sektoru je – višak.

Komentirajte prvi

New Report

Close