Srbija ulazi u Euroazijsku uniju, dok izvoz u Rusiju pada

Autor: Poslovni.hr , 03. rujan 2019. u 22:01
Prehrambenoj industriji najteže se probiti na rusko tržište, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Robna razmjena sa zemljama EAEU-a iznosi samo 7,5% ukupne razmjene.

Srbija će, kako je najavljeno, 25. listopada potpisati sporazum o slobodnoj trgovini s Euroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) koju čine Rusija, Armenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan.

To će srpskim proizvodima omogućiti potpuno slobodan pristup tržištu od oko 180 milijuna potrošača, ali Europska komisija već je upozorila da će Srbija morati raskinuti taj trgovinski sporazum s ruskom Euroazijskom ekonomskom unijom kada se pridruži Europskoj uniji.

Potrebna velika ulaganja

Istovremeno, srpski izvoz robe u Rusiju pada i dojam je da nisu dobro iskorišteni ni postojeći sporazumi, piše Blic.

Naime, sporazumi Srbij s Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom, prema kojima se gotovo 95% robe ne carini, unatoč tome što je Moskva pod sankcijama Zapada, nisu mnogo pomogli Srbima. Ove godine, u usporedbi s prošlom smanjen je izvoz u Rusiju za 8,7%.

 

8,7posto

smanjen je ove godine srpski izvoz u Rusiju

Prošle godine trgovinski promet Srbije sa zemljama EAEU-a iznosio je 3,4 mlrd. dolara, od čega se većina odnosi na Rusiju, odnosno oko tri milijarde eura. Izvoz je iznosio 1,1 mlrd. dolara, opet najviše na rusko tržište, oko milijardu dolara, što je manje nego što Srbija izvozi u Bosnu i Hercegovinu.

“Nije slučajno što mi izvozimo više u BiH nego u Rusiju. Nemamo veliki asortiman robe za izvoz, niti imamo svjetske marke, nego su to sve standardni proizvodi. A za Rusiju su potrebni logistika za transport i ispunjavanje svih procedura te zemlje, zbog čega se nije lako probiti na njihovom tržištu. Posebno je to teško prehrambenoj industriji. Treba ulagati da se dokaže kvaliteta, pa da to trgovački lanci prihvate. Nitko to kod nas ozbiljno ne radi, jer su izvozne tvrtke male”, rekao je Milan Kovačević, konzultant za strana ulaganja.

Može i sir, rakija, cigarete…

Ulazak u EAEU podići će postotak bescarinske robe na 99,5% (automobili neće biti oslobođeni carine). Sir, alkohol i cigarete mogli bi biti dodani popisu proizvoda koji bez carina ulaze u zemlje EAEU-a. Moguće je i da će Srbija u neograničenim količinama moći izvoziti i sve vrste rakija.

Prema riječima Rasima Ljajić, srpskog ministar trgovine, dok izvoz pada, uvoz iz Rusije porastao je ove godine za 18%, što govori da gospodarstvo Srbije nije iskoristilo šanse predviđene već postojećim sporazumima. “Naš plan je da za dvije ili tri godine povećamo izvoz na tržišta EAEU-a na 1,5 mlrd. dolara”, rekao je Ljajić.

Robna razmjena Srbije sa zemljama EAEU-a iznosila je lani samo 7,5% od ukupne razmjene Srbije s inozemstvomu, koje je vrijedilo 45,1 mlrd. dolara. Razmjena s članicama Europske unije iznosi više od 60% ukupne razmjene Srbije.

“Sporazum s EAEU-om ne uklapa se u naš strateški cilj, ulazak u EU. Te sporazume ćemo na kraju morati raskinuti”, rekao je Kovačević.

Komentirajte prvi

New Report

Close