Srbija proizvodi hmelj na samo 20 hektara

Autor: Poslovni dnevnik , 03. rujan 2018. u 21:59
Država će davati subvencije za uzgoj hmelja/Matija Topolovec/PIXSELL

Drugi najveći izvoznik piva u EU uvozi sastojke.

Na plantažama DOO Petroveca iz Bačkog Petrovca ovih dana traje berba hmelja koji se ne tako davno samo u ovoj općini proizvodio na površini od 1300 hektara, a danas samo na dvadeset hektara.

I ove sezone očekuju urod od petnaest tona, prenosi RTS. Za sada jedini proizvođači hmelja u Srbiji ima planove da proizvodnju proširi na sto hektara. Srbija inače proizvede godišnje 500 milijuna litara piva, od čega 130 milijuna litara izveze, i drugi je najveći izvoznik piva u EU. Ta zemlja godišnje uveze oko 1500 tona hmelja za što se izdvaja oko dva milijuna eura, a nekada se hmelj iz Srbije izvozio diljem svijeta.

"Došlo je do globalizacije pivarstva, kupovinom naših malih ili većih pivara izgubili smo naše tržište, odnosno veliki pivari donijeli su svoj hmelj i jednostavno smo tu stali, ali to ne znači da ćemo se s tim pomiriti", kaže poljoprivredni stručnjak Jan Kisgeci.

Mladen Petković, pomoćnik vojvođanskog tajnika za poljoprivredu, pozvao je sve proizvođače da iskoriste mogućnost i podignu nasade koje će srpska pokrajina sufinancirati. Poticaji su i do 70% za mlade poljoprivrednike i za žene koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Za nabavu sadnica preko Ministarstva poljoprivrede mogu se ostvariti subvencije. Za podizanje jednog hektara hmelja potrebno je osigurati oko 50.000 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close