Srbija privukla 3 mlrd. eura izravnih stranih ulaganja

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2019. u 21:59
Lani su u Srbiji natprosječnu ulagali i poduzetnici iz Hrvatske, BiH i Sjeverne Makedonije

Prema vrijednosti investicija na trećem mjestu je Cipar, ali s njega ulažu i kompanije domaćih investitora.

Prema statističkim podacima, Srbija je prošle godine privukla oko 3 milijarde eura izravnih stranih ulaganja. Ekonomist Miroslav Zdravković procjenjuje da je Srbija u regiji najuspješnija u privlačenju stranih investicija, jer imati ulagače iz 103 države veliki je uspjeh, piše Dnevnik.

"Ako popis ulagača posmatramo s vrha, među prvih 20 najbrži porast ulaganja imali su investitori iz Crne Gore. Cipar na trećem mjestu prema vrijednosti investicija ukazuje na to da nisu baš svi strani investitori stranci, ima tu i domaćih koji očekuju da će ih strani sudovi, a i domaći, bolje zaštititi u odnosu na mogućnost da im je tvrtka u Srbiji", kaže Zdravković.

Natprosječan rast ulaganja imali i investitori iz Hrvatske – 2,7 puta više, Mađarske – 2,4 puta, Bugarske čak pet puta, zatim BiH – 20 puta, Sjeverne Makedonije – tri puta i Albanije – 4,7 puta.  "Ulaganja iz slavenskih zemalja, Poljske, Češke i Slovačke, koje su na 29, 31. i 32. mjestu po visini investicija, pokazuju da su se njihove zemlje prvo trebalo razviti stranim kapitalom da bi njihovi ulagači počeli širenje preko grnica, odnosno preko Mađarske do Srbije.

Poljska je povećala ulaganje 17,6 puta, Češka 27,7 puta, a Slovačka 34,3 puta", objasnio je Zdravković.  Za njega je iznenađenje to što su Japanci uložili u Srbiju samo 1,3 mil. dolara. Ipak, smatra Zdravković, Srbija je najuspješnija jer je od susjeda tek Albanija na 81. mjestu, a sve ostale zemlje pri dnu popisa, npr. Crna Gora je na 148. mjestu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close