Srbija lani izvezla oružja za 897 mil. USD

Autor: Poslovni dnevnik , 09. travanj 2019. u 21:59
Traženi su i mitraljezi/ Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Najveći kupci srpskog naoružanja su UAE, Saudijska Arabija i SAD, a najviše se izvoze streljačko naoružanje, minobacačke mine, raketna artiljerijska municija i minobacači.

Srpska obrambena industrija bilježi  iz godine u godinu rast izvoza, a prošle godine izvoz naoružanja i vojne opreme porastao je za 13,9 posto.

Pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da je protekle godine izdato dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od 897 milijuna dolara.

Najveći kupci oružja iz Srbije su UAE, Saudijska Arabija i SAD. Najviše izvozimo streljačko naoružanje, streljačku municiju, sve vrste artiljerijske municije, minobacačke mine, raketnu artiljerijsku municiju, minobacače.

Jedan od traženih 'artikala' u svijetu je i teški mitraljez kalibra 12,7 mm, popularni 'kojot', koji se proizvodi u tvornici Zastava oružje i koji u inozemstvu košta i po 17.000 dolara.

Također, povećava se i izvoz visoko sofisticiranih sistema kao što su haubice 105 i 155, samohodni sistemi za upravljanje vatrom i optoelektronika, ističe Miloradović.

"Trend rasta izvoza obrambene industrije Srbije, odnosno deset tvornica u većinski državnom vlasništvu, koje kontrolira Ministarstvo obrane nastavljen je i u 2018. godini kada je izvoz tih tvornica porastao za 13,9 posto, u odnosu na 2017., a u odnosu na 2016. godinu čak 45 posto", rekao je Miloradović.

Komentirajte prvi

New Report

Close