Srbija: Dačić najavio otkaze suvišnima u javnom sektoru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2013. u 16:50
Ivica Dačić; Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list

Dačić je, govoreći o predstojećoj reformi državne uprave, novinarima rekao da treba utvrditi koliko ima zaposlenih u javnom sektoru, a koliko ih je zaista potrebno kako bi se potom stvorili zakonski uvjeti za provođenje reforme.

Srbijanski premijer Ivica Dačić najavio je u srijedu, samo dan nakon što je vlada predstavila paket gospodarskih i financijskih mjera, da će u javnom sektoru uslijediti otkazi gdje god bude uočeno da je previše zaposlenika čije plaće opterećuju državni proračun.

Dačić je, govoreći o predstojećoj reformi državne uprave, novinarima rekao da treba utvrditi koliko ima zaposlenih u javnom sektoru, a koliko ih je zaista potrebno kako bi se potom stvorili zakonski uvjeti za provođenje reforme.

Na pitanje znači li to i otkaze u javnom sektoru, Dačić je istaknuo da će otpuštanja biti "svugdje gdje se više ne može izdržati".

"Imamo mnogo onih koji rade tamo gdje se ne proizvodi nova vrijednost. Nemoguće je da opstane takva vrsta sustava", istaknuo je Dačić naglasivši da se još ne zna precizno koliko je zapravo zaposlenih u javnom sektoru jer do sada nije postojao jedinstveni registar kako bi se na jednom mjestu popisali svi zaposleni i njihova primanja.

Tvrdnju da je riječ o 660.000 zaposlenih, kako je naveo ministar financija Lazar Krsić predstavljajući gospodarske mjere, Dačić je prokomentirao ocjenom da se to ne odnosi na osobe koje rade u državnoj administraciji po bilo kojoj vrsti ugovora, a nisu stalno zaposleni.

"Zato smo i uveli registar, da sva plaćanja iz proračuna budu na jednom mjestu. A do sada je svako ministarstvo plaćalo za sebe, agencije posebno, zavodi također", naveo je Dačić komentirajući kako je "zato i moguće da postoji takav kaos" da se ne zna ni broj ljudi koji rade.

Gospodarskim mjerama, kako je objašnjeno na jučerašnjoj sjednici vlade, država je prinuđena suprotstaviti se prijetećem bankrotu, a po Dačićevim riječima, o neophodnosti reformi usuglasio se državni vrh, iako svjestan da su mjere "politički nepopularne".

Dačić je istaknuo da su mjere izložene kritikama i da kritičari vladu optužuju za demagogiju sugerirajući kako bi dodatno trebalo smanjiti plaće u javnom sketoru.

Beogradski mediji nastoje danas kroz primjere plaća visokih državnih dužnosnika objasniti najavljeno smanjenje zarada u javnom sektoru. Na sve plaće iznad 60.000 dinara (oko 520 eura) plaćat će se porez od 20 posto, a na veće od 100.000 dinara (oko 870 eura) 25 posto. Taj će se postotak poreza zapravo plaćati samo na razliku iznad 60.000, odnosno više od 100.000 dinara. Tako se, primjerice, navodi da će premijer Ivica Dačić, umjesto sadašnjih 172.488 dinara (oko 1.505 eura), imati oko 158 eura manje.

Šef države Tomislav Nikolić bi umjesto sadašnjih oko 1.310 eura od 1. siječnja trebao primati oko 1.200 eura, a ministar financija, koji je javnosti predstavio i obrazložio mjere osmišljene u njegovu ministarstvu, mjesečno bi imao sedamdesetak eura manju plaću – oko 795 eura u odnosu na sadašnjih 863 eura.

Sudeći po računici koju su radili beogradski mediji, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovana Tabaković ostati će bez više od tisuću eura mjesečno jer bi joj sadašnja plaća, koja iznosi približno 4.800 eura, trebala biti umanjena za oko 1.030 eura.

Srbijanska vlada u utorak je na javnoj sjednici predstavila paket mjera bez kojih bi, kako je rečeno, država bankrotirala za dvije godine, dok su prvi vidljiviji učinci mogući od 2015. do 2017. godine. Do 2017. godine srbijanska vlada očekuje uštedu u proračunu od 300 do 400 milijuna eura godišnje.

Cilj šest mjera, osim uštede u proračunu, bit će i uvođenje više reda u javnim financijama i stabiliziranje javnog duga. Izravne posljedice osjetit će između 300.000 i 500.000 građana Srbije, a jedino će biti pošteđeni umirovljenici, rečeno je na javnoj sjednici vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close