Springerova udovica pušta u kompaniju američki KKR

Autor: Tomislav Pili , 02. lipanj 2019. u 22:00
Friede Springer, udovica osnivača njemačkog izdavača, kontrolira 42 posto kompanije/REUTERS

KKR će s Friede Springer i izvršnim direktorom Mathiasom Döpfnerom oformiti konzorcij koji će otkupiti 45 posto dionica.

Nakladnik najtiražnijeg europskog tabloida, lista Bild, uskoro dobiva novog velikog dioničara, američku investicijsku kompaniju KKR koja je već značajno prisutna na njemačkom, ali i europskom medijskom tržištu.

Njemački medijski div Axel Springer objavio je krajem prošlog tjedna kako su započeli pregovori između udovice osnivača, Friede Springer, izvršnog direktora Mathiasa Döpfnera i KKR-a kako bi se kompanija povukla s burze.

Prema priopćenju, cilj je pregovora stvaranje konzorcija u sastavu KKR-Springer-Döpfner koji bi dao ponudu malim dioničarima i povukao kompaniju s burze. Inače, dionicama Axela Springera trguje se od 1985. godine. Mali dioničari drže gotovo 45 posto dionica vrijedne 2,6 milijardi dolara, dok 37,5 posto posjeduje kompanija Axel Springer u vlasništvu obitelji.

Friede Springer izravno drži još 5,1 posto, a Mathias Döpfner 2,8 posto dionica. Ukupno Springer i Döpfner kontroliraju 45 posto kompanije, a najavili su kako ne namjeravaju prodavati svoje udjele. S KKR-om u vlasničkoj strukturi, Axel Springer bit će u mogućnosti širenja kroz međunarodne akvizicije.

Podsjetimo, njemačka kompanija drži udjele u portalima Business Insider i Politico, pokušavajući posljednjih godina povećati prisutnost na medijskom tržištu engleskog govornog područja. Međutim, Springerova dionica u posljednjih godinu dana izgubila je četvrtinu vrijednosti jer investitori imaju sve manje razumijevanja za padajuće tiraže tiska te spore rezultate ulaganja u digitalna izdanja. KKR bi se tu mogao pokazati kao zahvalan partner s obzirom da je 2007. zajedno s Permirom preuzeo kontrolu nad TV kućom ProSiebenSat.1.

Nakon što je proširio poslovanje te tvrtke, 2014. je izašao iz vlasničke strukture. S Bertelsmannom je 2009. surađivao na glazbenim pravima, a izašao je četiri godine kasnije.  

Komentirajte prvi

New Report

Close